Hlavní obsah

Teprve podruhé v historii se podařilo natočit extrémně vzácného predátora

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se u Kurilských ostrovů podařilo natočit vzácnou bílou kosatku. Je to teprve podruhé v historii, co mají takového tvora zachyceného na videu, přičemž celkem se ví jen o čtyřech bílých kosatkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili bílou kosatkuVideo: FEROP

 
Článek

Video pořídili vědci z organizace FEROP (Far East Russia Orca Project), která se zabývá studiem a sledováním kosatek.

„Mezi ostrovy Onekotan a Paramušir jsme se setkali s velkým seskupením kosatek, ale brzy poté, co jsme je začali fotit kvůli identifikaci, se zvedla mlha. Viditelnost se snížila, takže jsme zastavili, abychom mohli poslouchat zvuky. Najednou k nám připlula skupina kosatek a napravo od naší lodi se vynořila jedna bílá,“ popsal jedinečný okamžik vědec Erich Hoyt.

Právě vědci z projektu FEROP objevili v roce 2010 u Kamčatky zřejmě první dospělou bílou kosatku ve volné přírodě. Dostala jméno Iceberg (Ledovec). Kromě tohoto samce, který byl tehdy podle odhadů starý minimálně 16 let, se ještě ví o jedné bílé samici a mláděti. K těmto třem jedincům tak teď přibyl čtvrtý.

Zatím to nebylo potvrzeno, ale vědci si myslí, že bílé zbarvení by u kosatek mohlo být způsobeno albinismem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám