Hlavní obsah

Brazilská holčička má v rodném listě zapsané dvě matky a otce

Právo, aa

Neobyčejnou logiku uplatnil soud v brazilském Porto Alegre. Rodičovství není jen biologická záležitost, ale závazek výchovy, usoudil soudce Rafael Pagnon Cunha a do rodného listu novorozené holčičky nechal na žádost biologických rodičů napsat i druhou matku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Být otcem a matkou znamená především pečovat a mít zodpovědnost. Jsem si jist, že toto dítě má velké předpoklady být v životě šťastné,“ uvedl soudce. Děvčátko, narozené 27. srpna, tak jako první v Brazílii dostane křestní list se třemi jmény rodičů a šesti prarodičů. Za křestním jménem bude mít ne dvě příjmení, jak je v Brazílii normální, ale hned tři.

Dítě si pořídily lesbičky Fernanda (26) a Mariani (27), žijící čtyři roky v legálním manželství, za neupřesněného přispění společného kamaráda Guilherma (27). Ten souhlasil, že ženám „poslouží“ jako otec jejich vysněného dítěte pod jedinou podmínkou, že bude uveden jako otec.

Soudce své rozhodnutí opřel o „obdivuhodnou vůli všech tří obklopit dítě vřelými a hlubokými city“, takže mu „nezbylo než jejich úmysl posvětit“, napsal list O Globo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám