Hlavní obsah

Pilot vyfotil v oceánu záhadná světla

Novinky, vps

Nizozemský pilot JPC van Heijst už léta s oblibou pořizuje snímky z kokpitu. Ty, které pořídil v neděli během letu z Hongkongu na Aljašku, ale asi jen tak nepřekoná. Vyfotil totiž zvláštní červenooranžová světla, jejichž původ zatím zůstává nevysvětlen.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský pilot vyfotil z kokpitu zvláštní červenou záři

Článek

Van Heijst letěl s kopilotem s Boeingem 747 do aljašského největšího města Anchorage. Zhruba v půlce desetihodinového letu, když byli poblíž Kamčatky, se rozhodl vyfotit noční oblohu, protože měla zvláštní zelenou barvu. Asi o 20 minut později si všiml červené a oranžové záře před letadlem.

„Bylo to trochu zvláštní, protože tam nemělo být nic jiného než nekonečný oceán,“ řekl van Heijst o jevu, který popsal jako zatím nejzvláštnější v jeho letecké kariéře.

Foto: Profimedia.cz

Místo, kde pilot záři spatřil

Možnost, že se jednalo o rybáře, kteří se snaží světly přilákat olihně, rychle vyloučil, protože ti používají jinou barvu světel. Světelné body v jím spatřené záři navíc byly mnohem větší.

„Čím blíž jsme se dostávali, tím silnější záření bylo. Nasvěcovalo mraky a oblohu do docela děsivé oranžové záře,“ dodal pilot v komentáři ke své galerii.

Foto: Profimedia.cz

Za nejpravděpodobnější příčinu jevu považuje pilot erupci podvodní sopky

Jediné vysvětlení, které mu přijde pravděpodobné, je podle něj erupce podvodní sopky. Vede ho k tomu i fakt, že se tak stalo v tzv. Ohnivém kruhu, jenž je charakteristický častou vulkanickou činností.

„Teď jen čekám, zda v tom místě nevznikl nový ostrov. Alespoň by mohl být pojmenován po mně, jako po oficiálním objeviteli,“ vtipkoval pilot a dodal, že s kopilotem vše nahlásili řízení letového provozu, které spustilo vyšetřování události.

Reklama

Výběr článků

Načítám