Hlavní obsah

Pandí trojčata jsou snad zázrak, přežila počáteční dny svého života

Čínská zoologická zahrada v úterý představila novorozená trojčata pandy velké, která přišla na svět koncem července. Jedná se o první známá pandí trojčata, jež přežila počáteční dny svého života. Informovala o tom agentura AFP, která vzhledem k velmi nízké reprodukční schopnosti tohoto živočišného druhu hovoří o „zázraku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panda velká porodila v čínské zoo trojčataVideo: Reuters

 
Článek

Samička Ťü-siao, jejíž jméno znamená v překladu „úsměv chryzantémy“, mláďata porodila 29. července v přírodním parku Čch'-me-lung v oblasti Kantonu. Po porodu byla ale tak vyčerpaná, že se o své potomky nedokázala postarat.

Chovatelé nejprve umístili trojčata do inkubátoru, dokud jejich matka znovu nenabude sílu. Nyní už Ťü-siao mláďata kojí. Čtyřiadvacet hodin denně jsou novorozeňata pod dozorem ošetřovatelského týmu.

Oficiálně přeživší až v šesti měsících

„Jsou to podle všeho jediná trojčata pandy velké, která po porodu přežila,“ uvedl přírodní park.

Představitelka přírodní rezervace Wo-lung v provincii S'-čchuan, která je proslavenou institucí pro chov pand, uvedla, že trojčata jsou ještě příliš mladá, aby mohla být oficiálně uznána jako „přeživší“. Potvrdila nicméně, že o žádných jiných trojčatech pandy velké, která by přežila první dny svého života, neví.

Foto: Alex Lee, Reuters

Jedno z pandích mláďat

„O přeživších mláďatech můžeme mluvit teprve poté, co dosáhnou věku šesti měsíců. Pro tento okamžik jsou to ale skutečně jediná živě narozená trojčata pandy velké,“ dodala představitelka jménem Čao.

Na snímcích pořízených počátkem srpna jsou vidět růžová mláďata v inkubátoru, mají zavřené oči a tělíčka pokrytá jemnou bílou srstí.

„Matka i mláďata jsou v dobrém zdravotním stavu a zvlášť ta roztomilá novorozeňata jsou fascinující,“ uvedla zoologická zahrada. Pohlaví mláďat zatím nebylo zveřejněno. Jména dostanou později.

Foto: China Daily, Reuters

Pandí trojčata z přírodního parku Čch'-me-lung

Přežívá jich méně než 2000

Ve volné přírodě přežívá v současnosti již jen asi 1600 pand velkých, dalších 300 pak pobývá v různých chovných střediscích, rezervacích a zoologických zahradách, především v Číně.

Pandy velké jsou ohroženy nejen proto, že mizí jejich přirozené životní prostředí a tím i jejich výhradní potrava – výhonky jediného druhu bambusu –, ale i pytláctvím a nízkou reprodukční schopností. Za zabití pandy, za jejíž kožešinu jsou sběratelé trofejí ochotni zaplatit v přepočtu statisíce korun, hrozí pachateli v Číně i trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám