Hlavní obsah

Lékaři odstranili chlapci 232 zubů

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velmi vzácným případem se setkali indičtí lékaři v jedné z bombajských nemocnic. Do rukou se jim dostal 17letý chlapec, který měl velký otok v pravé části čelisti. Uvnitř našli během sedmihodinové operace 232 zubů, napsal server BBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Chlapci vyoperovali z úst 232 zubů

 
Článek

Ašik Gavai začal mít první problémy před 18 měsíci. Lékaři v jeho bydlišti si s problémem nevěděli rady a pomoc našel až v 500 kilometrů vzdáleném Bombaji.

„Ašikovy potíže jsme diagnostikovali jako komplexní odontom, jedna dáseň tam vytvořila mnoho zubů. Je to něco jako nezhoubný nádor,“ řekla lékařka Sunanda Dhiwareová.

„Napřed jsme ho nemohly rozříznout, musely jsme použít dlátko a kladívko. Jakmile jsme ho otevřely, začaly z něj padat zoubky. Byly jako malé bílé perly. Napočítaly jsme jich 232,“ popsala Indka pondělní sedmihodinovou operaci, kterou prováděla společně s kolegyní a dvěma asistentkami.

Foto: Profimedia.cz

Během sedmihodinové operace dostali lékaři z mladého Inda 232 zubů

Dhiwareová dodala, že za svou 30letou kariéru se s ničím podobným nesetkala. V literatuře dohledala podobný případ, kdy u pacienta našli 37 zubů. Ašik měl nádor hlouběji ve spodní čelisti, a zubů tak bylo mnohem víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám