Hlavní obsah

Lékaři operovali ženu bez anestetik. Zhypnotizovali ji, aby mohla zpívat

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Když se jedenatřicetiletá Alama Kantová z Francie dozvěděla, že bude muset na operaci štítné žlázy, nebyla z toho vůbec nadšená. Živí se totiž jako zpěvačka a při zákroku hrozilo, že dojde k poškození hlasivek. Lékaři však vymysleli geniální řešení, díky kterému žena zpívá stejně jako dřív, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena si během operace hrdla zpívalaVideo: Reuters

 
Článek

Kantová pochází z Guineje a specializuje se na tradiční africké písně. Lékaři u ní zjistili zvětšenou štítnou žlázu, což zvyšuje riziko rakoviny. Vzhledem k její profesi však nejdřív operaci nechtěli vůbec provést.

„Setkala jsem se s anesteziologem, abych věděla, jak to bude probíhat. Pak mi ale zavolal, že to nemohou provést, protože potřebuji k práci své hlasivky a oni nemohou riskovat, že mě uspí a provedou takový zákrok,” popsala Kantová.

Nakonec odborníci z nemocnice na předměstí Paříže vymysleli unikátní řešení. Místo použití anestetik uvedli Kantovou do hypnotického stavu, což umožnilo, aby během zákroku zpívala. Chirurgové tak jasně viděli, kde se hlasivky nacházejí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Operace dopadla úspěšně, Kantová zpívá jako dříveVideo: Reuters

Během operace na sále zpívala skladbu Tolong. „Bolelo to, ale bylo to, jako bych tam nebyla. Nebyla jsem to já, moje mysl byla velmi vzdálená,” popsala Kantová zákrok, který podstoupila už v dubnu. Po dvou měsících rekonvalescence se cítí i zpívá dobře a nyní vydává nové album.

Podle operatéra Gillese Dhonneura se jedná o první případ odstranění celé štítné žlázy v hypnóze na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám