Hlavní obsah

Ve sbírce unikátních meteoritů v pražské hvězdárně nechybí ani největší kousek v Česku

– Praha

Ve Štefánikově hvězdárně mají návštěvníci možnost obdivovat více než 80 unikátních meteoritů, které byly nalezeny po celém světě. Během svých cest je objevil a posbíral cestovatel a dobrodruh Jiří Šimek, který už dvanáct let aktivně pátrá právě po těchto mimozemských kouscích. Jeho největším úlovkem je tunový meteorit Muonionalusta.

Meteority ve Štefánikově hvězdárněVideo: Novinky

 
Článek

Cestovatel Jiří Šimek už od svých sedmi let společně se svým tátou hledal v jižních Čechách vltavíny. Poté si nakoupil spoustu knih, založil cestovní kancelář a začal pátrat po meteoritech.

„Meteority jsou ta správná věc, protože nepocházejí z naší planety, a tak mi to přišlo dostatečně „úchylné“ na to, abych se tím mohl začít zabývat,“ směje se Šimek.

Jeho první zahraniční cesty vedly do Rumunska, Ruska a na Kubu. V této zemi byl cestovatel celkem třináctkrát. Po patnácti letech pracovního nasazení si Šimek řekl, že by to chtělo změnu a vydal se poprvé na svou výpravu za meteority.

Hledal jsem nový impuls

„Ve chvíli, kdy jsem ucítil, že by to chtělo změnu, tak jsem odjel do jižních Čech a tam přišel ten nový impuls. Poté už bylo jasné, čím se budu v následujících letech zabývat. Doposud jsem posbíral asi tisíce meteoritů,“ řekl sběratel.

Vůbec největší meteorit u nás s názvem Muonionalusta vážící téměř jednu tunu našel a do Čech přivezl také on a paradoxně převoz tohoto meteoritu vůbec nebyl tak náročný, jak se na první pohled mohlo zdát.

„Měli jsme štěstí, protože jsme ten meteorit našli asi 300 metrů od lesní cesty, vzali jsme vozík a odtlačili ho tam. Ze třech stromů jsme udělali trojnožku a pákou jsme meteorit zvedli nad úroveň terénu. Nakonec jsme najeli vozíkem a poté jsme ho spustili. Kladkami jsme nakonec dostali meteorit přes stromy až k lesní cestě,“ vzpomíná Šimek.

Meteority se hledají několika způsoby, záleží na tom, zda se jedná o železný nebo kamenný meteorit. Pro nalezení železných meteoritů se používají několikametrové rámy. Meteority kamenné buď najdete někde na povrchu, nebo můžete použít speciální detektory.

Hvězdárna v novém

„Nacházejí se zde takové unikáty, jako jsou meteority pocházející z povrchu Měsíce nebo planety Mars. Blíže se Marsu nebo Měsíci člověk už nedostane,“

„Nacházejí se zde takové unikáty, jako jsou meteority pocházející z povrchu Měsíce nebo planety Mars. Blíže se Marsu nebo Měsíci člověk už nedostane,“ vysvětluje Jakub Rozehnal ze Štefánikovy hvězdárny.

„Nacházejí se zde takové unikáty, jako jsou meteority pocházející z povrchu Měsíce nebo planety Mars. Blíže se Marsu nebo Měsíci člověk už nedostane,“ vysvětluje Jakub Rozehnal ze Štefánikovy hvězdárny.

Ve hvězdárně jsou vystaveny také meteority pocházející z planetek Vesta, železné meteority, které vznikly při rozpadu velkých kosmických těles. Nechybí zde také krásná sbírka vltavínů.

Kromě nové expozice meteoritů hvězdárna prošla několika změnami. Po prodloužení otevírací doby mohou návštěvníci obdivovat model světelného znečištění, nahlédnout do tunelu urychlovače elementárních částic nebo prozkoumat složení vesmíru.

Na obloze uvidíme Mars i Jupiter

Následující týdny nabízejí nadšencům oblohy také zajímavé pozorovatelné úkazy. Mezi ně patří například dobře viditelná planeta Mars. Nad západním obzorem je možné pozorovat také největší planetu sluneční soustavy Jupiter, obdivovat na obloze můžeme i Saturn.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Na přelomu července a srpna se můžeme těšit na perseidy. Mezi nejkrásnější úkazy však patří také ty, které dopředu nečekáme. Jsou to například komety či výbuch supernovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám