Hlavní obsah

Tvar ženské tváře určuje délku i kvalitu milostného vztahu

Muži si údajně vybírají své partnerky podle tvaru tváře. Tvrdí to alespoň studie, která byla uveřejněna v britském časopise British Journal of Psychology. Přitažlivé jsou prý ženy se srdcovitým obličejem, ale pro manželství a početí dětí dávají muži přednost partnerkám, jejichž rysy jsou méně ženské. Píše o tom francouzský server Gentside.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Muže většinou přitahují ženy s širokými lícními kostmi.

Článek

Tvar ženské tváře podle této studie určuje i délku vztahu. Muže většinou přitahují ženy s pěknou tvářičkou a širokými lícními kostmi, ale s těmi obvykle prožijí jen krátké dobrodružství, zatímco vážný vztah raději vybudují s ženou méně jemných rysů.

Jsou přitom rysy, vůči nimž jsou muži citlivější: velké hluboké oči, plné rty, jemný nos, malá brada. Tyto charakteristiky jsou zřejmě určující, pokud jde o trvalost a kvalitu vztahu. Anthony Little ze Stirlingské univerzity a Benedict Jones z Glasgowské univerzity ve Velké Británii sledovali několik stovek heterosexuálních mužů a zjistili, že muži posuzují ženy podle tvaru tváře zcela instinktivně.

Sledovaným mužům vědci předložili různé fotografie ženských tváří a každého z nich požádali, aby řekl, kterou by si vybral pro přechodný flirt a kterou pro trvalý vztah. U každé tváře byly dvě verze: jedna s jemnými ženskými rysy, druhá s hrubšími, takříkajíc mužskými. Na základě odpovědí vědci dospěli k závěru, že účastníci studie z velké většiny zvolili pro krátkodobý flirt ženu s jemnými rysy.

Ženské rysy, jako je malá čelist a široké lícní kosti, jsou považovány za charakteristiky přitažlivé ženy. Naznačují zdraví a jsou rovněž spojovány s vysokou úrovní ženského pohlavního hormonu estrogenu, který značí dobrou plodnost.  Ovšem tato kritéria krásy zároveň „silnější” pohlaví chápe jako určitou hrozbu. Muži mají tendenci namlouvat si partnerky s méně ženskou tváří, méně přitažlivou, kterou považují za záruku věrnosti, což je hlavní měřítko pro výběr stálé partnerky.

Reklama

Výběr článků

Načítám