Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč koaly objímají stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typická póza, při níž australský savec koala objímá strom, mu pomáhá ochlazovat se. V nové studii, o níž informoval zpravodajský server BBC, to zjistili vědci z australské Melbournské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vědci použili termální kamery, díky nimž zjistili, že v teplejším počasí se koaly přesouvají do nižších, chladnějších částí stromu a tisknou se tělem těsněji ke kmeni. Během zimy přitom zůstávají vysoko ve větvích stromů.

„Mohlo by se zdát, že je to pro ně nepohodlná pozice,“ řekl Michael Kearney z Melbournské univerzity. Měření však ukázala, že ve dnech, kdy teplota stoupá k 40 stupňům Celsia, je kmen stromu až o sedm stupňů chladnější. „Není divu, že je koaly používají ke snížení tělesného tepla,“ dodal Kearney.

Způsob, jak koaly regulují svou tělesnou teplotu, vědecký tým studoval v rámci širšího projektu, který zjišťuje dopady klimatu na pozemní živočichy v Austrálii.

Otázka klimatu a klimatických změn je poměrně palčivá právě v Austrálii, která v posledních letech zažívá extrémní vlny veder a jednu má za sebou i v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám