Hlavní obsah

Víc než 150 let potopený vrak lodi vydal poklad za milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vraku parníku Central America, který se během hurikánu v roce 1857 potopil s desítkami tun zlata asi 260 kilometrů od břehů amerického státu Jižní Karolína, se opět vyzvedává jeho vzácný náklad. Sdělila to společnost Odyssey Marine Exploration, která nedávno získala od soudu příslušné povolení. Předchozí expedice se zastavily před téměř čtvrt stoletím kvůli právním sporům o přístup k vraku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hledači pokladů vyzvedli z vraku potopené lodi zlato v hodnotě přes 25 miliónů korunVideo: Odyssey Marine Exploration, Reuters

 
Článek

Při prvním ponoru k vraku, který leží v hloubce 2,2 kilometru, se z něj v polovině dubna vyzvedlo zhruba 29 kilogramů zlata v podobě pěti prutů a dvou dvacetidolarových mincí v celkové hodnotě asi 1,3 miliónu dolarů (zhruba 25,6 miliónu Kč). Jedna taková mince má podle společnosti Odyssey cenu asi pěti tisíc dolarů (kolem sta tisíc Kč).

Parník Central America, který byl dlouhý 85 metrů, vezl z dolů v Kalifornii zlato bank a podnikatelů. Cestující měli u sebe také mnoho zlatých mincí, podle agentury AP možná ve stejném objemu jako zlato přepravované v nákladovém prostoru. Podle agentury Reuters se celkem hovoří o více než 20 tunách zlata.

Neví se, kolik zlata tam je

Katastrofa si vyžádala život naprosté většiny ze 477 cestujících a vyvolala tehdy paniku v bankovnictví Spojených států, která trvala několik let a přispěla k ekonomické krizi, uvádějí historici.

Zatím není stále jasné, kolik zlata ve vraku ještě zbývá. Po jeho objevení v roce 1988 se pro zlato vydalo několik expedic, jejichž výsledek nebyl vždy jasný. Agentura Reuters ale uvedla, že původní tým vedený objevitelem vraku Tommym Thompsonem vyzvedl z lodi zlato v hodnotě více než 40 miliónů dolarů (asi 790 miliónů Kč).

Plánují další ponory

„Mohu potvrdit, že do vraku nikdo nevnikl od poslední expedice v roce 1991 a že v něm zůstalo zlato,“ řekl agentuře AP Mark Gordon, který je šéfem společnosti Odyssey Marine Exploration z města Tampa na Floridě. Gordon uvedl, že předchozí expedice prozkoumaly jen pět procent vraku.

Expedice lodě Odyssey Explorer se 41 členy posádky bude u vraku nejméně do konce léta. Tým nyní připravuje další ponory k vyzvedávání zbylého zlata. Co se s nalezeným zlatem stane, Gordon neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina našla ve vraku lodi poklad za milióny

Americká rodina Schmittových z Floridy se věnuje hledání pokladů už mnoho let. O víkendu si připsala na své konto dosud největší zářez, když dospělý syn Eric...

Horolezec našel na ledovci Mont Blanku poklad

Francouzský horolezec našel na ledovci v masívu Mont Blanc drahokamy v odhadované hodnotě 130 000 až 246 000 eur (3,4 až 6,4 miliónu korun). Smaragdy, safíry...

Výběr článků

Načítám