Hlavní obsah

Lidé nepoznali své příbuzné převlečené za bezdomovce

Novinky, fis

Bezdomovce potkáváme prakticky denně. Většinou ne jednoho. Obvykle jim ale nevěnujeme žádnou pozornost, pokud si o ni přímo neřeknou. Americká iniciativa Rescue Mission New York na globální ignoraci lidí bez domova poukázala sociálním experimentem.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozeznat příbuzné nemusí být tak snadné, jak se zdáVideo: Rescue Mission New York

 
Článek

K pokusu stačila skupinka dobrovolníků, kteří byli ochotní nechat se převléknout a namaskovat, skrytá kamera a několik nic netušících testovaných. Těm tvůrci experimentu namluvili, že chtějí točit dokument o životě lidí v americkém velkoměstě. Pravda však byla taková, že tito lidé sledovaní skrytou kamerou na ulici procházeli kolem svých nejbližších, ale ani jeden z nich příbuzného nepoznal.

Nebylo by se čemu divit vzhledem k tomu, že byli dotyční povětšinou zabaleni v dekách a obličej jim kryla kšiltovka či klobouk. Otázkou však je, zda není projevem vysoké míry ignorace vůči bezdomovcům fakt, že si někteří kolemjdoucí dobrovolníky prohlédli, ale přesto své blízké v převleku nepoznali.

Z následných reakcí testovaných prýštily emoce. Ženám dokonce vehnaly slzy do očí. Na konci experimentu si pak šli dotyční odvést své příbuzné z ulice, aby jim vynahradili před momentem nevědomky odepřenou pozornost. Video, které z experimentu vzniklo, zhlédlo na internetu už několik miliónů lidí.

Reklama

Související témata:
New York City Rescue Mission

Výběr článků

Načítám