Hlavní obsah

Pyrotechnická deska vizualizuje hudbu extrémním způsobem

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudbu můžeme slyšet. Můžeme ji ale i vidět, i když to zní divně. Student Sune Nielsen vyrobil pyrotechnickou desku na principu přes sto let starého vynálezu, a pomocí ohně tak vizualizoval zvuk. Výsledek je fascinující, uvedl server The Huffington Post.

BEZ KOMENTÁŘE: Student vizualizoval hudbu ohněm

 
Článek

Nielsen navštěvuje magisterské studium na druhé největší dánské univerzitě v Aarhusu. Svůj přístroj vyrobil v rámci programu Fysikshow, zaměřeného na studenty fyziky z celé země.

Jeho pyrotechnická deska je zapečetěná kovová krabice s 2500 otvory na vrchní straně. Jimi pulzuje podle rytmu hudby hořlavý plyn. Jednoduše tak lze zobrazit akustický tlak stojatého vlnění.

Jak Nielsen uvedl ve vědeckém videoblogu Veritasiium, inspirací mu bylo zařízení zvané Rubensova trubice. Vynalezl ji roku 1904 německý fyzik Heinrich Rubens. Na jedné straně je trubka uzavřena, na druhé je laditelný zdroj vlnění. Na plášti zpravidla kovové trubky jsou v pravidelných rozestupech navrtány drobné otvory, kterými vyšlehávají plamínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám