Hlavní obsah

Osamělá panda se dívá na televizi a sleduje kamarádky

Deprese nechodí jen po lidech, ale také po pandách. Vzácné živočichy chovají především v Číně a v několika zoo po světě, kam je čínská vláda zapůjčuje. V Parku pro divoká zvířata v čínském Jün-nanu teď řešili vážnou depresi pandí samice Scarlett. Ta těžce nesla odloučení od kamarádek, dokud chovatele nenapadlo, že pořídí velkou televizi a budou jí pouštět záběry jiných pand.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osamělé pandě nainstalovali do výběhu v zoo televiziVideo: Reuters

 
Článek

Scarlett to skutečně uklidnilo, při pojídání bambusu se kouká na obří monitor a spokojeně přežvykuje. Pohled na jiné pandy vyvolává v samici pocit, že je blízko příslušník jejího druhu a že je v bezpečí.

Od roku 2008 žila Scarlett s kamarádkami Macy a Čchien-čchien v Jün-nanu. Spojilo je zemětřesení v provincii S’čchuan. Před dvěma roky vrátili do původní zoo Čchien-čchien, na konci března odešla z Jün-nanu i Macy. A Scarlett náhle zůstala sama. Chovatelé netušili, že upadne do těžké deprese.

Nejprve napadlo zřízence, že umístí do výběhu zrcadlo. Panda ale chápe, že se ve skleněné ploše odráží sama, takže ji to neuklidní. Až velká obrazovka se záběry pandí kamarádky Macy dokázala Scarlett zvednout náladu. Začala opět pravidelně žrát a vrátila se do svého nocoviště, kam po odchodu Macy odmítala vstupovat. Krom televize jí pořídili také obří plyšovou pandu, s níž si občas ráda hraje.

„Velká maketa pandy umístěná do oblasti, kde dříve žila Macy, Scarlett výrazně zvedla náladu,“ potvrdil mluvčí Parku pro divoce žijící zvířata v Jün-nanu v rozhovoru pro China Daily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám