Hlavní obsah

Nejoblíbenějším číslem na světě je sedmička

Manchester

Někdo má rád trojku, jiný osmičku, někteří dokonce třináctku. Šťastným číslem většiny lidí této planety je ale sedmička. Zjistil to britský matematik, jenž na svém blogu pátral po nejoblíbenější základní cifře. Prvočíslo sedm vyhrálo v anketě 44 tisíc hlasujících ze všech koutů světa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oblíbenost čísla sedm má kulturní i mystické důvody. Sedm je číslo užívané odpradávna mágy. Také křesťanská Bible na něm staví. Podle Starého zákona Bůh stvořil Zemi a život na ní včetně člověka za sedm dní. V této knize knih se také hovoří o sedmi morových ranách či sedmi smrtelných hříších.

Sedm je dní v týdnu a čtyřikrát sedm dní tvoří cyklus oběhu Měsíce kolem Země i kolem vlastní osy. Sedmička však není jen mystickým číslem pro křesťanství, významná byla už u Sumerů a Egypťanů, asijských národů či domorodců na Novém Zélandu a v Austrálii.

„Abych byl upřímný, jen stěží to může člověka šokovat,“ přiznal britský matematik Alex Bellos, jenž na svém blogu po nejoblíbenějším čísle planety pátral. „Lidé mají nejsilnější emocionální reakci v souvislosti s číslem sedm, a to po celou lidskou historii na celé Zemi,“ dodává Bellos v rozhovoru pro australský server News.

V anketě vyhrála sedmička, na druhém místě skončila trojka a na třetím osmička. Tu volí především Číňané, pro něž je osmička slovem označujícím prosperitu. Také proto olympiáda v Pekingu začala 8. 8. 2008 v osm večer. Třináctka skončila na šesté pozici, což znamená, že ne všichni ji považují za smolné číslo, pro řadu lidí je symbolem štěstí.

Anketa

Jaké je vaše nejoblíbenější číslo?
Jednička
1,6 %
Trojka
7,1 %
Sedmička
31,5 %
Osmička
10,7 %
Třináctka
13,7 %
Jiné
35,4 %
Celkem hlasovalo 505 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám