Hlavní obsah

Davy zaplavily baziliku. Lidé si mysleli, že vystavovaný pohár je svatý grál

Právo, nek
Madrid

Návštěvníci baziliky San Isidoro v Leónu na severozápadě Španělska už nebudou moci obdivovat historický pohár, který byl ve svatostánku dosud vystavován. Kurátoři byli nuceni cenný předmět uschovat kvůli neúnosným přívalům lidí, kteří se sem začali hrnout v domnění, že jde o mytický kalich, z nějž popíjel Kristus při poslední večeři.

Foto: Profimedia.cz

O poháru se dosud soudilo, že jeho majitelkou byla doňa Urraca, dcera Fernanda I., krále Leónu v letech 1037 až 1065. Dva historici ale napsali, že jde o mystický svatý grál.

Článek

Informaci, že bazilika ukrývá „svatý grál“, zveřejnili nedávno ve své knize dva historici. Odvolávají se na výsledky vlastního bádání. K pátrání po původu poháru je prý přiměly dva egyptské papyry, které objevili před třemi lety na káhirské univerzitě al-Azhár.

„Je ve velmi malé místnosti, v níž nebylo možné pohár plně obdivovat,“ vysvětlil ředitel muzea baziliky Raquel Jaén s tím, že za této situace už nebylo možné zajistit bezpečnost kalichu ani návštěvníků. Kurátoři nyní hledají větší prostor, kde by bylo možno pohár znovu vystavit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je vyrobený z achátu, zlata a onyxu a je vykládán drahými kameny. Až dosud byl znám jako pohár, jehož majitelkou bývala doňa Urraca, dcera Fernanda I., krále Leónu v letech 1037 až 1065.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám