Hlavní obsah

Kvůli teplé zimě začali ostravští plameňáci dříve s námluvami

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Teplá zima může za to, že námluvy plameňáků v ostravské zoologické zahradě začaly dříve než je obvyklé. Impozantní ohnivý tok připomínající synchronizovaný tanec začal minulý týden v hejnu, které má skoro 50 jedinců.

BEZ KOMENTÁŘE: Tokání plameňáků kubánských Video: Zoo Ostrava - Enrico Gombala

 
Článek

„Plameňáci patří ke společenským tvorům žijícím v početných (i několikatisícových) koloniích. Rovněž tok těchto ptáků probíhá hromadně a jedná se v podstatě o jakýsi „tanec“ celého hejna. Ptáci se drží pospolu, popocházejí stejným směrem, při zastavení roztáhnou křídla a s nataženým krkem jednotně otáčejí vztyčenou hlavou doprava a doleva,“ popisovala mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Zoo se odchov plameňáků daří

Dodala, že zoo chová plameňáky kubánské od roku 1979. „Nyní máme 49 těchto ptáků, což je zatím nejvíce, co jsme měli. Vloni se nám podařilo získat 11 dospělých a geneticky nepříbuzných plameňáků ze zoo ve Dvoře Králové, čímž jsme výrazným způsobem doplnili genetickou základnu,“ upozornila Kalousková.

Foto: Pavel Vlček

Kvůli teplé zimě začali plameňáci v ostravské zoo dříve s namlouváním.

V posledních letech se plameňáci v Ostravě úspěšně rozmnožují. Každoročně se jim daří odchovat čtyři až šest mláďat. Za celou dobu chovu těchto ohnivých ptáků se zde podařilo odchovat 49 mláďat.

Plameňáci si svá hnízda stavějí na zemi v blízkosti vodních nádrží, a to poměrně blízko sebe. Samička do důlku nahoře snáší v průběhu měsíce května zpravidla jedno bílé vejce. Střídavě je zahřívají oba rodiče okolo 30 dnů.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Mláďata by se měla začít líhnout na přelomu června a července. Po vylíhnutí však nejsou tak barevná jako jejich rodiče, ale šedobílá a mají rovný zobáček, krátký krk i nohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám