Hlavní obsah

Plánované pálení trávy narušil působivý vír z chuchvalců laskavce

Novinky, vps

Rutinní pálení trávy poblíž amerického Denveru se nedávno místním hasičům vymklo z ruky. V místě kontrolovaného požáru totiž vznikl obrovský větrný vír, který pohltil stovky chuchvalců laskavce bílého a donutil hasiče k ústupu.

BEZ KOMENTÁŘE: Větrný vír z chuchvalců laskavce překvapil hasiče

 
Článek

„Bylo úžasné pozorovat to. Nedá se s tím nic dělat, jen tomu uhnout z cesty a počkat, až to přejde,“ řekl stanici KUSA-TV hasič Thomas Rogers, který situaci natočil. Za sedm let kariéry prý nic podobného neviděl.

Plánované pálení asi 60 hektarů trávy tak mělo pro několik jednotek hasičů, které na něj dohlížely, nečekané oživení. Situace, již měli hasiči na začátku plně pod kontrolou, skončila jako ukázka toho, že oheň umí být velmi nevypočitatelný.

„Oheň se může kdykoliv změnit. I při plánovaném pálení, kdy kontrolujeme podmínky, se může stát neočekávané,“ dodal Rogers.

Vír ustal asi po pěti minutách a spálil asi o půl hektaru víc, než hasiči původně zamýšleli. Škody na zdraví či majetku nezpůsobil žádné.

Reklama

Související témata:

Související články

Městečko zamořily chuchvalce laskavce bílého

Jako ve zlém snu si museli v úterý ráno připadat lidé z města Clovis v Novém Mexiku. Část obce totiž pokryly chuchvalce uschlého laskavce bílého, který tam...

Výběr článků

Načítám