Hlavní obsah

Pohledné dívky rozjely na Slovensku projekt sousedských knihoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

I malá změna může mít v sousedství velký efekt - přesně tímto pořekadlem se řídila dvojice mladých Slovenek - Jana Hoosová a Eva Malevic. Na svém bratislavském sídlišti instalovaly budky, do kterých mohou dávat lidé ze sousedství knihy, které nepotřebují a jiným udělají třeba velkou radost. Projekt se setkal s nadšenými ohlasy a po Slovensku už stihly vyrůst další tři budky.

Pošli dobro dálVideo: www.poslidobrodal.cz

 
Článek

Vypadají jako upravené ptačí budky, ale místo sýkorkám dělají radost lidem. Budky se zatím nacházejí na dětském hřišti v Bratislavě - Ružinově, v parcích v Košicích a v Žiaru nad Hronom a v obchodním centru ve městě Martin.

Projekt s názvem Ďakujem, sused vznikl v rámci kampaně Pošlidobrodál, který vybízí lidi, aby přišli s projekty, které nějakým způsobem pomohou lidem okolo nich.

Lepší komunikace se sousedy

Co si tedy od toho svého dvojice dívek slibuje? Ideálně by budky neměly být pouze místem pro staré knihy, ale také styčným bodem sídlišť, kde by se lidé měli scházet a povídat si. Cílem má být tedy mimo jiné i poskytnutí prostoru pro lepší navazování vztahů se sousedy a šíření radosti v místních komunitách.

„Celé to vzniklo na základě mnoha podnětů, že jsme my i naši přátelé řešili, že mají doma mnoho knih, je jim je líto vyhodit a neexistuje místo, kam by je mohli dát, aby ještě nějak posloužily. Byl to jen takový malý pokus - a vyšel,” řekla s úsměvem Eva Malevic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám