Hlavní obsah

Česká republika obhájila dvě restaurace ověnčené michelinskou hvězdou

– Praha
Novinky, Jakub Kynčl

Společnost Michelin ve středu zveřejnila nový seznam oceněných evropských restaurací. Z loňského roku obhajovaly ocenění v podobě jedné michelinské hvězdy dvě pražské restaurace – Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron v hotelu Radisson. Obě restaurace svou hvězdičku úspěšně obhájily.

Foto: Michelin

Článek

Navzdory očekáváním, že by pražské kulinářské scéně možná mohla přibýt jedna michelinská hvězda, se tak opět nestalo. Radost ovšem mohou mít Roman Paulus a Oldřich Sahajdák, kteří už podruhé obhájili svou hvězdu v restauracích Alcron, resp. Degustation Bohême Bourgeoise. Mírné očekávání, zda některý z podniků oceněných v předchozích letech značkou Bib Gourmand (dobré jídlo za přijatelné ceny) nepřistoupí do exkluzivní společnosti dvou pražských „hvězdičkových“ restaurací, se nenaplnilo.

Ocenění Bib Gourmand si pro rok 2014 odnesly restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. Toto označení pak už nadále neponese restaurace Le Terroir, která je pro letošní rok ztratila.

A jaké jsou odezvy od oceněných kuchařů? Žádné. Oba jsou totiž na dovolené. Za šéfa Alcronu Romana Pauluse, který má tento týden volno, se Novinkám vyjádřil jeho zástupce, sous-chef Pavel Býček: „Na jednu stranu je škoda, že nepřibyly žádné restaurace s hvězdičkou, ale zároveň jsme rádi, že jsme svoji hvězdu obhájili. Je skvělé, že tu máme tým, jaký máme – od číšníků až po vynikajícího šéfa. Takřka každý večer máme plno, v sezóně jsou nejvytíženější dny zarezervovány i týdny dopředu.“

Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Burgeoise se podle zaměstnankyně restaurace Moniky Vinklerové vrátí někdy ve druhé polovině března, ale ani oni sami vlastně nevědí, kdy přesně.

Odebíralo se, ale také masivně přidávalo

Naproti tomu se v Evropě děly velké věci. Tři dvouhvězdičkové restaurace o své hvězdy zcela přišly. Sluší se však dodat, že dvě kvůli uzavření podniku. Jedna se přejmenovala a evidentně nedosáhla kvalit původního restauračního zařízení. Jednu ze dvou hvězd pak ztratilo hned pět restaurací. V gastronomickém světě se bude mluvit zejména o odebrání druhé hvězdy restauraci L’Atelier de Joël Robuchon v Londýně. Dalších 20 restaurací přišlo o jednu hvězdu – polovina z nich kvůli tomu, že byl podnik uzavřen.

Foto: La Degustation Boheme Bourgeoise

La Degustation Boheme Bourgeoise

Evropa má nově další tříhvězdičkovou restauraci. Za exkluzívním zážitkem se musíte vydat do restaurace Diverxo, která stojí ve španělském Madridu. Dále přibylo deset restaurací, které se pyšní označením dvěma michelinskými hvězdami – hned tři z nich se nacházejí v Nizozemsku. Celkem 65 restaurací pak nově získalo jednu michelinskou hvězdu – značně si polepšila města Paříž (devět nových), Londýn (osm nových) a Vídeň (čtyři nové).

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám