Hlavní obsah

Velká čínská zeď bude mít zónu pro graffiti

– Peking

Čínské úřady se rozhodly vyjít vstříc návštěvníkům Velké čínské zdi, kteří na ní chtějí nechávat své vzkazy. V části světoznámé památky zřídí speciální zónu, kde bude takové počínání dovoleno. Cílem je chránit ostatní úseky zdi před nevzhlednými nápisy. V úterý o tom informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mu-tchien-jü je jednou z nejzachovalejších částí Velké čínské zdi. Od Pekingu je vzdálená zhruba sedmdesát kilometrů.

Článek

Mu-tchien-jü, nacházející se zhruba 70 kilometrů severovýchodně od metropole Pekingu, je jednou z nejpopulárnějších a nejlépe zachovaných částí Velké čínské zdi. Navzdory zákazům tam ale mnozí turisté vyrývají do kamene své iniciály a jiné vzkazy, upozorňuje deník China Daily.

Od nynějška budou návštěvníci mít dovoleno zanechat své nápisy ve speciální zóně ve věži číslo 14, přičemž úřady plánují vyčlenit další dvě takové oblasti, pokud se iniciativa osvědčí.

Čínský tisk zmiňuje rovněž chystanou instalaci "elektronické tabule pro graffiti", ačkoli není zcela jasné, jak by taková tabule měla fungovat.

"Vzhledem k tomu, že turisté rádi vyrývají do zdí budov různá slova, vytvoříme oblast pro psaní graffiti jako nové návštěvnické místo v Mu-tchien-jü," uvedl úřad pro správu Velké čínské zdi.

Nejčastějším jazykem používaným v nápisech na Velké čínské zdi je podle listu China Daily angličtina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám