Hlavní obsah

Padající led z mrakodrapů rozsévá strach v amerických městech

Lidé v amerických městech, které sužuje jedna z nejdrsnějších zim, jaké byly kdy zaznamenány, čelí mnohem většímu nebezpečí, než je sníh. Je to led a rampouchy padající z mrakodrapů, napsala ve čtvrtek agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Z nového Světového obchodního centra v New Yorku odpadávají rampouchy

 
Článek

Několik ulic kolem nového newyorského Světového obchodního centra bylo ve středu ráno uzavřeno, když vítr shodil ze střechy 541 metrů vysoké budovy kusy ledu zašpičatělé jako dýky. Ulice se znovu otevřely během dopoledne.

Stejná situace se ale opakuje v řadě měst po celé zemi. Části ulic jsou uzavřené žlutými páskami varujícími před nebezpečím padajících rampouchů a kusů zledovatělého sněhu, tvrdého jako kámen. Odborníci varují, že situace se ještě zhorší v následujících dnech, kdy na většinu území dorazí obleva.

K problému přispívají moderní budovy

„Sníh začíná tát, voda stéká dolů, čímž vznikají větší a větší rampouchy nebo kusy ledu, které kloužou z mrakodrapů,“ řekl newyorský meteorolog Joey Picca. Někteří architekti míní, že novější, energeticky úspornější výškové budovy možná tenhle problém ještě zhoršují.

„Víc tepla udržují uvnitř, což znamená, že zvenčí je na nich chladněji a udrží se tam víc sněhu a vytvoří víc ledu,“ řekl inženýr Roman Stangl, zakladatel konzultantské firmy Northern Microclimate v ontarijském Cambridgi. Návrhářům pomáhá vybrat tvary, úhly sklonů a dokonce i barvy – tmavší pohlcují víc paprsků – ke snížení tvorby ledu. Dají se zapojit i pokročilé technologie, jako například na tokijské vyhlídkové věži Skytree, kde jsou do skel zabudované ohřívače rozpouštějící led.

Ve starších městech s balkóny, markýzami a kamennými detaily na fasádách domů ale nejsou podobná řešení vždy možná.

Každý rok desítky zranění

Sedmadvacetiletý Barry Negron viděl led nebezpečně viset ze čtyřpodlažní budovy nedaleko Rockefellerova střediska. Snažil se varovat ostatní chodce, ale to už ho do obličeje zasáhl ostrý kus ledu velký jako fotbalový míč. Řezné rány v obličeji mu chirurgové sešili 80 stehy.

Kolik lidí utrpělo zranění padajícím ledem, není jasné, ale každoročně jsou hlášeny desítky vážných zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám