Hlavní obsah

V Jižní Koreji sezdali 2500 párů, některé se znaly jen pár dní

Tisíce členů Církve sjednocení reverenda Moona se ve středu nechaly oddat při hromadné svatbě v Jižní Koreji. Jde o teprve druhou akci tohoto typu od smrti kontroverzního zakladatele církve reverenda Sun Myung Moona, napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná svatba v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Na 2500 stejně oblečených párů, z nichž některé se seznámily teprve o pár dní dřív, se zúčastnilo slavnostního obřadu v světovém ústředí moonistů východně od jihokorejské metropole Soulu.

Moon zemřel v září 2012 ve věku 92 let na komplikace po zápalu plic. Středečnímu obřadu předsedala vdova po reverendovi, 71letá Hak Ča Han.

Hromadné svatby jsou typickým znakem Církve sjednocení reverenda Moona, jež je začala organizovat v 60. letech. V roce 1997 bylo ve Washingtonu takto oddáno 30 tisíc dvojic, o dva roky později za stejným účelem zaplnilo olympijský stadion v Soulu kolem 21 tisíc párů.

Některé páry si moc nerozumí

Mnohé partnery dal dohromady sám Moon, který hlásal, že romantická láska vede k sexuální promiskuitě, nevhodným spojením osob a nefungující společnosti. Dvojice se často poznaly jen chvilku před obřadem a vzhledem k Moonově prosazování sňatků napříč kulturami také páry často nemluvily stejným jazykem.

V posledních letech se výběr partnerů přenesl na rodiče. Řada členů církve sezdaných při nynějším obřadu dala přednost spárování na "zásnubní ceremonii", jíž před několika dny předsedala vdova po Moonovi.

Korejec Kim Čong-re přiznal, že komunikace s jeho anglicky mluvící nevěstou z Filipín je přinejmenším prozatím omezená. "Umím anglicky jen trochu. Rozumím, ale mluvit moc nedokážu. Tak (manželce) naslouchám a občas se pokusím vyjádřit," řekl.

Italka Carmen Ritizziová, stojící po boku svému ženichovi z Německa, uvedla, že její přátele doma rozhodnutí provdat se v souladu s tradicemi církve nijak zvlášť nešokovalo. "Lidé se zpočátku mohou divit, proč něco takového děláme. Ale nakonec reagují s pochopením a přátelsky," řekla.

Podle kritiků je to vymývání mozků

Náboženské společenství, které Moon založil v roce 1954, je známé i svými politickými a hospodářskými aktivitami po celém světě. Tato náboženská sekta hlásá sjednocení všech náboženství a chce vytvořit "dokonalou rodinu" moonistů, obnovit čistotu světa a nastolit v něm mír a harmonii. K tomuto účelu pořádá takzvané hromadné svatby s cílem založit "dokonalou rasu", která ovládne svět.

Kritici viní církev ze sektářských praktik. Uvádějí, že hromadné svatby jsou důkazem vymývání mozků. Počet členů této církve, která se označuje za křesťanskou, se ve světě odhaduje asi na tři milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám