Hlavní obsah

Vědci natočili souboj olihně s dvakrát větší rybou

Novinky, vps

Boj o přežití, jaký prý lidské oči ještě neviděly, natočili vědci z kalifornského Monterey Bay Aquarium Research Institute. Pomocí dálkově ovládaného podmořského plavidla zachytili souboj olihně s rybou. Přestože byla oliheň víc než dvakrát menší, rybu porazila.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili souboj olihně s dvakrát větší rybouVideo: MBARI

 
Článek

Výzkumníci zachytili bitvu dvou živočichů 11. listopadu loňského roku, video ale zveřejnili až toto pondělí. Natočeno bylo v zálivu Monterey.

Plavidlo jménem Doc Ricketts se zrovna vracelo k hladině, když ve zhruba 450metrové hloubce spatřili vědci na obrazovce rybu bojující s olihní, napsal server LiveScience. Ryba z rodu Bathylagus byla velká asi 25 až 30 centimetrů, oliheň Gonatus onyx měřila pouze kolem deseti centimetrů.

„Celou dobu rychle klesali. Myslíme si, že to je součást taktiky olihně. Podobných pokusů vidíme hodně a oliheň se často vyleká a pustí se, ale tahle se držela celou dobu, po kterou jsme ji pozorovali,“ uvedla pro LiveScience vědkyně Susan von Thunová. Olihni se totiž tentokrát podařilo odolat všem pokusům ryby o útěk.

Dvojice nakonec sestoupila až do hloubky 600 metrů, tam už ale museli vědci pozorování po 50 minutách ukončit a s vozítkem se vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám