Hlavní obsah

Zloděj ukradl nejmenší leknín světa z botanické zahrady v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý zloděj ukradl minulý týden z Královské botanické zahrady v Londýně jeden z několika posledních přežívajících exemplářů nejmenšího leknínu na světě. S odvoláním na místní policii o tom v úterý informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nymphaea thermarum - nejmenší leknín na světě

Článek

Leknín druhu s latinským jménem Nymphaea thermarum se ve volné přírodě už nevyskytuje. Ve čtvrtek jeden z několika málo zbylých exemplářů pěstovaných ve velkém skleníku botanické zahrady na jihozápadě britské metropole někdo ukradl.

„Policisté dostali informaci, že rostlinu někdo vykopal nebo vytrhl z mělkého leknínového rybníčku,“ oznámil v prohlášení britský Scotland Yard.

Nymphaea thermarum má lístky, které mohou měřit pouhý centimetr, byť jejich běžná velikost je dva až tři centimetry. To představuje jen desetinu velikosti dalšího nejmenšího známého druhu leknínu; největší druh má naopak listy, které mohou měřit až tři metry napříč.

Druh pochází původně ze Rwandy, kde ale v roce 2008 všechny rostliny z volné přírody zmizely kvůli zničení jejich přirozeného životního prostředí. V roce 2009 se je podařilo vypěstovat ze semen botanikům z britské Královské botanické zahrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám