Hlavní obsah

Londýnská kavárna má občerstvení zdarma. Platí se jen za čas

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárna Ziferblat se stala prvním zařízením v britském hlavním městě s drobným občerstvením zdarma. Hosté na londýnské Old Street totiž platí jen za čas, který tam stráví.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Autorem nápadu je ruský řetězec Ciferblat čili Ciferník. Ten se řídí heslem: „Vše je zdarma – kromě času, který zde strávíte.“

Řetězec už má deset poboček v ruských městech a také v ukrajinském Kyjevě.

Minuta vyjde asi na korunu

Každý host, který do londýnského Ziferblatu přijde, si vezme budík, který zafixuje čas, kdy návštěvník dorazil. Při odchodu pak návštěvník budíkem zazvoní na číšníka. Kromě kávy a čaje tam lze dostat i sušenky, ovoce a zeleninu. Zájemci si také mohou kávu v kuchyňce sami uvařit.

Zatímco v ruských městech a v Kyjevě se ceny za minutu pohybují od 25 kopějek po rubl (15 až 60 haléřů), v Londýně přijde každých 60 sekund na tři pence – tedy asi na korunu. Někdy se více platí za první hodinu – to minuta může stát až dvojnásobek základní taxy.

Autoři nápadu začínali s tím, že jejich původní podnik „Dům na stromě“ zcela závisel na dobrovolných darech. Teď vycházejí z představy, že lidé si budou stále více vybírat prostředí, kde rádi pracují. Razí proto myšlenku s pěkným anglickým názvem coffice, tedy „kavárna-kancelář“, což je místo, kde je možné dlouho v klidu pracovat a přitom popíjet oblíbenou kávu nebo čaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám