Hlavní obsah

Trojským útulkem projde měsíčně až 250 psů

Právo, Stáňa Seďová

Přestože psí útulek v pražské Troji se zaplní většinou až po Vánocích nechtěnými dárky a také po Novém roce utečenci před ohňostroji, letos praská ve švech už v předvánočním období. Lidé si odsud za 230korunový poplatek odnesou i krásné štěně. Nejdéle v útulku spravovaném Městskou policií hl. m. Prahy zůstávají psi dva až tři roky. Za měsíc sem ale přijde a je vydáno okolo 250 zvířat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tříměsíční štěňátko přišlo do útulku 12. prosince. Pejsek je zřejmě kříženec staforda, ale neměl čip ani obojek

Článek

Každý, kdo se rozhodne vzít si zvíře z útulku, ho dostane do péče na půl roku. Pokud se během této doby neozve a neprojeví o něj zájem jeho pán, teprve poté se dotyčný stane právoplatným majitelem psa.

„Od Nového roku se tato doba zkracuje na čtyři měsíce. Každý, kdo k nám přijde, si může psa vybrat na našich webových stránkách nebo u nás podle karet s fotografiemi. Když si lidé vyberou, zvíře jim chovatel přivede, aby si ho mohli prohlédnout. Z hygienických důvodů nemohou procházet kolem klecí a vybírat si je přímo,“ upozorňuje zástupce šéfa trojského útulku Bronislav Mazáč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kokršpanělce je 10 let a byla před několika dny nalezena na Zahradním městě v Praze. Je očipovaná a nyní se pátrá po jejím majiteli.

„Pokud by po tom přece jen někdo toužil, může využít den otevřených dveří, který pořádáme 23. prosince. Ten den bude možné celé naše zázemí po skupinkách projít. Záměrně je tato akce před Vánocemi, protože tu máme nyní i hodně štěňat, tak třeba tímto způsobem najdou šťastný domov,“ zve k návštěvě útulku v Troji Mazáč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bázlivá fenka byla nalezena 24. listopadu ve Vysočanech. Desetiletá dáma je kříženec. Ani ona není čipovaná.

Chovatelé zájemci vždy poradí. V případě staršího člověka doporučí klidnějšího pejska. Ale zaměstnanci útulku nedokážou odpovědět zvídavým lidem, zda má pes rád děti nebo vychází s kočkami. „Tady je většina zvířat toulavá, nebo opuštěná. Neznáme jejich historii. Navíc nemusíme dát psa každému, kdo projeví zájem. Na náročnější a temperamentnější psy musí mít člověk zkušenosti. Pak už jen musí uhradit poplatek za očkování a čip, což je za malá zvířata 230 a velká 330 korun, a mohou s pejskem rovnou odejít,“ dodal pracovník útulku s tím, že v zákonem stanovené lhůtě může člověk zvíře do útulku ze závažných důvodů opět vrátit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kříženec labradora jménem Max je 1,5 roku starý, velmi živý pejsek. Nalezen byl bez označení a čipu 1. listopadu v Libni.

Majitel, který by se jen tak chtěl zbavit psa nebo štěňat, má smůlu. Útulek od majitelů psy nebere, což však někdy končí smutnými příběhy. Poslední případ, za který by majitel němých tváří zasloužil fyzický trest nebo vězení, se týkal šesti bernardýnů.

„Našlo se šest úplně zubožených bernardýnů v kotci 2 x 3 metry. Neuměli chodit, pohybovali se jak kačeny, protože přežívali v exkrementech a všude kolem nich měl majitel čínská prasata. Nyní už vypadají mnohem lépe, nejsou vůbec agresivní, spíš chovatelé říkají, že mají zastydlou pubertu. Jsou to čtyři feny a dva psi, čtyři čtyřletí a dva dvouletí,“ doplnil jeden z příběhů zvířat v útulku mluvčí pražské městské policie Jan Čihák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Osmitýdenní pejsek není, jak by se mohlo zdát jezevčík, ale kříženec. Byl nalezen 9. prosince na Žižkově, také bez označení.

Kdo by chtěl obdarovat o Vánocích všechna zvířata pražského psího útulku, ať se do Troji vypraví s piškoty a dekami, ty jsou potřeba podle chovatelů nejvíce, a také krmivo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílé štěňátko je zřejmě rasy shihtzu a bylo nalezeno zanedbané, se zarostlými drápky. Nyní je osmiměsíční pejsek v karanténě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám