Hlavní obsah

Pěšina v kanadském lese péruje jako trampolína

Novinky, zkr
Quebec

Na dva turisty čekalo při procházce lesem v kanadském Quebecu velké překvapení. Na jednom místě pod nimi totiž začala pérovat zem jako trampolína. I když už se ozvaly hlasy, že jde o podvod, experti mají pro tento přírodní fenomén svá vysvětlení, napsal server dailymail.co.uk.

BEZ KOMENTÁŘE: Turisti si zaskákali na přírodní trampolíněVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Zvláštní místo se nachází nedaleko řeky v lese v St. Jerome. Když tam dvojice mužů dorazila, začala se jim půda pod nohama houpat. Ojedinělý úkaz, který samozřejmě zdokumentovali, nyní vrtá hlavou řadě odborníků i laiků.

Podle vyjádření profesora Andrewa Schofielda z cambridgeské univerzity pro MailOnline může být jev způsoben tím, že na jakousi prohlubeň v zemi spadlo několik mladých stromů, které pak zakrylo opadané listí a větve. Což by vysvětlilo vznik pružné platformy. „Jsem si poměrně jistý, že to je nejpravděpodobnější důvod, proč zem na videu pruží,“ dodal.

Jiní experti se zase domnívají, že by se mohlo jednat o husté rašeliniště pokryté mechem. A další možností je prý zkapalnění půdy, kdy zem do sebe vstřebává velké množství vody. To ale jiní odmítají s tím, že na takovém místě se nevyskytují rostliny s listy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám