Hlavní obsah

Paterčata za sebou mají křtiny, obřadu přihlížela jen rodina

První česká paterčata, která se narodila třiadvacetileté Alexandře Kiňové z Milovic, mají za sebou křtiny. Každé z pětice dětí tak získalo další křestní jméno. Dnešnímu obřadu v kostele v Lysé nad Labem přihlíželo kolem dvou desítek lidí, vesměs šlo o příbuzné nebo kmotry, řekla mediální zástupkyně rodiny Klára Vítková Rulíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rodiče paterčat Alexandra Kiňová z Milovic a její druh Antonín Kroščen

Článek

Křest plánovaný na 11:00 začal s mírným zpožděním. „Zúčastnila se ho pouze rodina a kmotři,“ uvedla Vítková Rulíková. Po obřadu podle ní následovala standardní oslava spojená s pohoštěním.

Rodiče paterčat příliš nestojí o mediální pozornost. V minulosti se totiž na internetových diskusích objevila řada nenávistných výroků, hlavně kvůli jejich romskému původu, sociálním dávkám a další pomoci, jež rodina dostává, či sponzorským darům.

V pražské podolské nemocnici se narodila první česká paterčataVideo: Novinky

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila císařským řezem 2. června v podolské nemocnici v Praze. Na porod nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sálu, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi. Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 miliónům. Na celém světě žije 795 paterčat, z nich 134 bylo počato spontánně.

Rodina milovických paterčat získala od města větší byt. Z bytu 1+1 se přestěhovala do 3+1 v panelovém domě. Po dobu tří let s dětmi vypomohou dvě chůvy. Na jednu chůvu má nárok každá rodina s trojčaty a vícerčaty, druhou bude rodině hradit město navíc. Jednou za čtvrt roku jim město přispěje na každé dítě tisícikorunou na plenky do jejich dvou let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám