Hlavní obsah

Obama rozsvítil před Bílým domem vánoční strom a vzpomínal na Mandelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama v pátek spolu s rodinou rozsvítil ve Washingtonu tradiční národní vánoční strom. V deštivém počasí přitom vzdal znovu poctu zemřelému bojovníkovi proti apartheidu a bývalému jihoafrickému prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký prezident Barack Obama rozsvítil ve Washingtonu vánoční stromVideo: Reuters

 
Článek

„Tento rok vzdáváme zvlášť veliký dík Nelsonu Mandelovi, muži, který vynikal šlechetností ducha,“ prohlásil Obama podle agentury Reuters za velkého aplausu přítomných. „Ve svém životě nám dal požehnání svou nesmírnou slušností a neuvěřitelnou odvahou. A my všichni máme tu čest žít ve světě dotčeném jeho dobrotou,“ dodal.

Již jednadevadesátého rozsvěcení národního vánočního stromu v parku nedaleko Bílého domu se spolu s prezidentem účastnila jeho manželka Michelle, dcery Sasha a Malia a tchyně Marian Robinsonová. Slavnostní ceremoniál zpěvem doprovodily zpěvačky Aretha Franklinová či Mariah Careyová.

„Máte štěstí, že tu nezpívám já,“ zažertoval Obama před deštěm promočenými diváky a kvůli počasí zkrátil i tradiční odpočítávání před rozsvícením stromu. „Začneme odpočítávat od pěti. Je trochu vlhko, tak to nebudeme dělat od deseti,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám