Hlavní obsah

Jedinečná výstava: V Praze jsou k vidění diamanty za 360 miliónů

Novinky, vrb,agš
Praha

V Praze je od čtvrtka otevřena unikátní výstava, kde je mimo jiné k vidění největší diamant ve střední Evropě, který kdy byl odhalen zrakům veřejnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní výstava diamantůVideo: Novinky

 
Článek

Expozice umístěná v Široké ulici v Praze nabízí jedinečný pohled na více než 250 diamantů s celkovou vahou převyšující 400 karátů. Jejich peněžní hodnota dosahuje kolem 18 miliónů dolarů, což je v přepočtu více než 360 miliónů korun.

Hlavním skvostem expozice je diamant o velikosti 50,25 karátu. Ten byl objeven v diamantovém dole v jihoafrickém Lesothu a v surovém nevybroušeném stavu vážil 123,36 karátu.

„V březnu byl tento kámen převezen do Antverp, kde se zhruba měsíc a půl analyzoval, až bylo rozhodnuto, jakou cestou se vydají brusiči. V květnu začal proces samotného zpracování  hmoty do finální podoby, což je právě onen briliantový brus té nejlepší čistoty a té nejlepší barvy,“ popisuje Luboš Říha, prezident společnosti D.I.C., která k nám drahé kameny přivezla.

Žádné vnitřní vady

Jedná se o největší diamant ve střední Evropě. „Jeho výjimečnost dokládá fakt, že ještě před svým zpracováním získal hodnocení Internally Flawless, tedy bez vnitřních inkluzí a také nejlepší možný stupeň hodnocení barvy," dodává Luboš Říha. Mezi takzvané inkluze patří krystaly jiných nerostů nebo různé praskliny, které kazí čirost kamene. Jejich množství určuje míru čistoty diamantu. Bez vnitřních inkluzí znamená, že diamant neobsahuje žádné vnitřní vady viditelné při desetinásobném zvětšení.

Dalším unikátem je šestikarátový smaragd z Kolumbie, který má hodnotu přes 3 milióny korun a takzvaná dvojčata  - dva intenzivně žluté diamanty. Transport do ČR i celou výstavu, která potrvá do 30. listopadu, provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám