Hlavní obsah

V Itálii dražili bílé lanýže, prodaly se dráž než zlato

Na severu Itálie se o víkendu uskutečnila tradiční charitativní dražba bílých lanýžů, vzácných hub považovaných za jednu z nejvybranějších lahůdek luxusní gastronomie. Největší zisk přinesla dvojice lanýžů o váze 950 gramů. Získal ji anonymní čínský kupec za 90 000 eur (asi 2,5 miliónu korun). To znamená, že cena lanýže přepočítaná na jeden gram trojnásobně překročila cenu zlata. Napsala o tom v pondělí agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice lanýžů o váze 950 gramů, která se vydražila za 90 000 eur.

Článek

Aukce se konala v městečku Alba poblíž Turína, které je Mekkou ctitelů bílých lanýžů. V této oblasti totiž jako v jediné na světě tento druh hub roste.

Do dražby putovalo celkem 11 kusů hub, které vynesly 274 200 eur (asi 7,5 miliónu korun). Jeden z větších lanýžů, vážící 305 gramů, kupec pořídil údajně proto, aby ho nabídl novému newyorskému starostovi Billu De Blasiovi, který má italské kořeny. Část výtěžku půjde na dobročinné účely v Itálii a Hongkongu.

Lanýže jsou houby, které se nedají pěstovat. Rostou pouze v divoké přírodě a bílé lanýže (tuber magnatum) lze nalézt pouze v severoitalském regionu Piemont. Vzácné surovině se s ohledem na ceny, za které se prodává, někdy přezdívá "bílé zlato". Například v roce 2007 se prodal lanýž vážící 750 gramů za 143 000 eur (3,8 miliónu korun). Mnohem dostupnější jsou černé lanýže, které rostou například také ve Francii a vzácně i v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám