Hlavní obsah

Lékaři vypěstovali dívce nový obličej na hrudníku

Novinky, vps

Po nedávno zveřejněném případu muže z Číny se zraněním nosu, kterému lékaři vypěstovali nový nos na čele, se tamní odborníci pochlubili dalším podobným úspěchem. Sedmnáctileté dívce, jež v pěti letech utrpěla při požáru vážná a trvalá zranění v obličeji, nechali vyrůst novou tvář na jejím hrudníku a úspěšně ji transplantovali na poškozená místa.

Lékaři vypěstovali dívce nový obličej na jejím hrudníku

 
Článek

Ťien-mej Süová strávila 12 let života bez možnosti usmát se nebo vyjádřit mimikou své emoce. Její rodina žijící v malé rybářské vesničce si totiž nemohla dovolit plastickou operaci. Pomohla až nabídka lékařů z provincie Fu-ťien, jež pracovali na novátorské metodě a nabídli dívce operaci zdarma.

Na její hrudník umístili část krevní cévy z jejího stehna a tkáňový expander. Trvalo několik měsíců, než kůže narostla do potřebných rozměrů. Samotná operace, která proběhla minulý týden, zabrala osm hodin. Vše proběhlo podle lékařů hladce, dívku ale ještě čeká dlouhá rekonvalescence.

„S její novou tváří se bude schopna vyjadřovat mnohem přesněji. Dokonce se bude moct i červenat, ale to bude možné až za dlouho,“ řekl čínským médiím chirurg Čchen-chung Ťiang.

Podle pekingského zpravodaje serveru BBC News je tato operace průlomem v čínském lékařství, kde je vývoj přelomových lékařských technologií a metod prioritou vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Číňanovi vyrostl na čele nový nos Video: Reuters

Čínští lékaři v posledních měsících údajně provedli několik podobných transplantací. Mezi ně patří i již zmíněný případ, při němž muži se zraněným nosem vypěstovali nový na čele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám