Hlavní obsah

Dvojice koček v děčínské zoo miluje vodu a loví ryby

Novinky, Jakub Kynčl
Děčín

Zní to jako úplný nesmysl, ale Zoo Děčín se může chlubit dvojicí koček, která má vřelý vztah k vodě. Kočky dokáží skvěle plavat, potápět se a lovit ryby. Nejde však o ledajaké kočky, ale o kočky rybářské, o jejichž existenci mnoho lidí vůbec netuší.

Foto: Zoo Děčín

Kočka rybářská v děčínské zoo.

Článek

Děčínské zoologické zahradě se podařilo pár sestavit po několika měsících vyjednávání. Samce získala již před časem z Francie, ale na přidělení samičky si musela nějaký čas počkat. Nevěstou se mu nakonec stala dvouletá kočka ze Švédska, která za ním přiletěla minulý týden na pražské letiště. Zvířata jsou zhruba stejně stará, a tedy v ideálním věku pro rozmnožování. Seznámení proběhlo podle ošetřovatelů bez problémů.

Foto: Zoo Děčín

Jedna z koček rybářských v zoologické zahradě.

„Kočce rybářské, která patří mezi větší malé kočky, pomáhají při plavání a lovu ryb plovací blány mezi prsty předních končetin a také fakt, že i zatažené drápy neustále vyčnívají z pochev. Kočka rybářská je totiž nedokáže zatáhnout zcela. Bývají podsadité, silné, s kratšími končetinami a krátkým, tupě zakončeným ocasem, který na první pohled vypadá jako useknutý,” informovala Novinky mluvčí zoo Alena Houšková.

BEZ KOMENTÁŘE: Seznamování koček rybářských v děčínské zooVideo: Zoo Děčín

V České republice se o nich příliš neví i z toho důvodu, že ve volné přírodě žijí jen v jižní a jihovýchodní Asii. Jejich biotopem jsou močály, mokřiny, břehy potoků a řek. Obývají také mangrovové porosty. Jsou to obecně plachá a samotářská zvířata. Živí se převážně rybami. Kromě nich ale nepohrdnou ani žábami, raky a měkkýši a vodním hmyzem. Na souši ale nepohrdnou i drobnými obratlovci. Dožívají se až 12 let.

Foto: Zoo Děčín

Pokousání od kočky rybářské by pořádně bolelo.

„Jediným známým nepřítelem koček rybářských je člověk. Ohrožuje je hlavně vysoušením mokřadů, zemědělskou výrobou, kácením vegetace a lovem kvůli kožešině,” dodala Houšková.

Reklama

Výběr článků

Načítám