Hlavní obsah

Národní tým českých kuchařů ladil formu před světovým šampionátem

Právo, Miroslav Homola

Každý má své místo. Každý ví, co má v danou chvíli dělat. Jako sehraný tým mechaniků v automobilových závodech či jachtařů na plachetnici vypadali v některých okamžicích kuchaři z několika restaurací v zemi, když naposledy společně ladili formu v kuchyni brněnského hotelu International před gastronomickým mistrovstvím světa, které se koná od 23. do 27. listopadu ve švýcarské Basileji.

BEZ KOMENTÁŘE: Příprava na gastronomické mistrovství světaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Protože každý profesně pracujeme jinde, scházíme se před samotnou soutěží na různých místech, kde se snažíme o maximální souhru, což je v naší branži důležité, a zároveň se pokoušíme soutěžní menu vyladit do co nejvyšší kvality,“ řekl Právu šéf českého národního týmu kuchařů Jan Horký, který je „doma“ v kuchyni francouzské a plzeňské restaurace Obecního domu v Praze.

„Poslední generální zkoušku, jakési předpremiérové finále, jsme svolali do Brna, kde nám svoji kuchyň propůjčil náš bývalý člen národního týmu, zdejší šéfkuchař Miroslav Husák. Tak jako nás to čeká ve Švýcarsku, uvařili jsme v Brně 110 menu. Na jejich tvorbu máme předem dané zadání. Předkrm musí obsahovat lososa a mořské plody, hlavní jídlo musí být z jehněčího a telecího a výroba dezertu byla se zadáním použít rybíz, pomeranč a čokoládu,“ dodal Horký.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Soutěžní předkrm: Grilovaný marinovaný losos a terina z kanadského humra, holandská omáčka, fenykl a směs listových salátů s okurkou.

V Basileji se utkají s desítkou dalších pečlivě vybraných národních týmů z USA, Kanady, Norska, Švýcarska a dalších zemí. Teplé jídlo bude vařit z českého týmu šest kuchařů, čtyři vytvoří předkrm a také náročný dezert. Na přípravu budou mít pět hodin a zhruba dvě hodiny pak budou menu hostům dotvářet a vydávat.

„Bude to v restauraci národů, kam budou chodit hosté postupně, takže nemusíme, jako při finálovém tréninku v Brně, dokončit všech 110 jídel prakticky najednou. Ovšem už při jejich přípravě posuzují komisaři, jak se s materiálem zachází, jak je surovina maximálně využita a podobně. Vaříme přitom skutečně od počátku, to znamená, že máme celého lososa, živé humry a tak dále,“ dodal Horký.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Soutěžní hlavní chod: Jehněčí hřbet s chorizo krustou, dýňové pyré, telecí karbanátek v bránici a máslová zelenina s čočkou

Jak doplnil Miroslav Husák, který absolvoval několik těchto klání, je soutěž nejen prestižní záležitostí a možností, jak ve světě prezentovat um českých kulinářů, ale i možností získat nové zkušenosti.

„V soutěžních týmech přitom často vaří kuchaři, kteří mají ta nejprestižnější světová ocenění včetně michelinských hvězd, takže takové klání je i mimořádnou příležitostí k novým zkušenostem,“ dodal Husák.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Soutěžní hlavní chod: Čokoládový fondán s mandlemi, zakysaná smetana a mousse z černého rybízu, pomerančový sorbet.

Po „finálovém tréninku“, tedy po skončení večeře, se kuchaři vydali ještě mezi hosty, od kterých se snažili získat co nejvíce poznatků především k chuti a skladbě prezentovaných jídel, aby mohli případně udělat ještě potřebné úpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám