Hlavní obsah

Máme důkazy o existenci yettiho, tvrdí výzkumníci

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým amerických výzkumníků tento týden na tiskové konferenci s velkou slávou oznámil, že v posledních pěti letech sesbíral důkazy včetně DNA potvrzující existenci hominida nazývaného v Severní Americe jako bigfoot nebo sasquatch a jinde ve světě jako yetti. Tvrzení týmu jsou však velmi chatrná a vzbuzují spíš další otázky. Odborníkům tak jen cukají koutky a veřejnost tím zřejmě také nepřesvědčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Tyto záběry ze tří zaznamenaných pozorování yettiho zveřejnili vědci jako důkaz jeho existence

 
Článek

Při výzkumu a sbírání důkazů v tzv. Sasquatch Genom Project utratili členové týmu celkem 500 tisíc dolarů (9,4 miliónu korun), napsal server MailOnline. Výsledkem mají být průkazné videozáběry a vzorky DNA.

„Chceme, aby lidé pochopili, že to je seriózní výzkumná práce,“ řekla o projektu jeho vedoucí, veterinářka a vědkyně Melba Ketchumová. Odkazuje se na několik laboratoří, které měly testovat sebrané vzorky.

Zde se objevují první trhliny v důvěryhodnosti studie. Zástupce New York University, v jejíž laboratoři podle Ketchumové vzorky prověřovali, totiž serveru New York Daily News sdělil, že univerzita s ženou nikdy nespolupracovala.

BEZ KOMENTÁŘE: Zřejmě nejslavnější záběry údajného yettiho z Kalifornie z roku 1967

Kriminalistická laboratoř v Lousianě naopak potvrdila, že s veterinářkou byla v kontaktu. Pouze pro ni ale extrahovali DNA z kostí, které jim zaslala. Další analýza pak probíhala jinde. Všechny vzorky se ukázaly být lidskými, Ketchumová ale tvrdí, že některé části DNA neodpovídaly žádnému známému druhu.

„Vědecká komunita neví, co s tímto novým objevem dělat,“ řekla veterinářka a přirovnala to ke sporu Galilea Galileiho s církví. Vzhledem k výše uvedeným faktům se ale nelze divit, že seriózní vědci neberou tento výzkum vážně a považují ho za vtip.

Stejně tak z tří údajně nových videí zveřejněných podnikatelem a hlavním sponzorem projektu Adrianem Ericksonem nevyplývá nic převratného, co by mělo veřejnost přesvědčit o existenci mýtického hominida. Video se spícím tvorem je osm let staré a zbylá dvě jsou velmi nekvalitní.

BEZ KOMENTÁŘE: Natočil jedenáctiletý školák opravdu yettiho?

Američtí výzkumníci se tak místo převratného objevu zařadili spíše po bok mezinárodního týmu vědců, který se v roce 2011 sjel do ruského regionu Kemerovo s cílem najít yettiho nebo alespoň důkazy o jeho existenci. Nějaké nálezy sice zveřejnili, ale jinak akce vyšuměla do ztracena. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám