Hlavní obsah

V Murmansku postavili sochu kocourovi, který se vracel domů dva tisíce kilometrů

Bronzové sochy v Murmansku se dočkal místní legendární cestovatel, kocour Semjon. Svého mazlíčka prý jeho majitelé ztratili v roce 1987 v Moskvě. Siamský kocour se ale dokázal do svého přístavního domova za severním polárním kruhem vrátit, ačkoli překonat více než dvě tisícovky kilometrů mu trvalo plných šest let.

Foto: Profimedia.cz

Socha kocoura Semjona v Murmansku

Článek

Znavený poutník nyní sedí s holí a uzlíkem na lavičce u Semjonovského jezera - a městští hodnostáři doufají, že snad nikoho nenapadne, že i jezero pojmenovali po kocourovi.

"Věříme, že dorůstající pokolení bude vědět, že Semjonovské jezero nebylo pojmenováno na počest kocoura Semjona, ale že se tu prostě Semjonovi líbí," řekl šéf městské správy Andrej Sysojev při slavnostním odhalení sochy, na kterém se sešly stovky lidí, zejména dětí.

Ty asi uvěřily, že stačí k bronzovému kocourovi přisednout, podrbat jej za uchem a zašeptat přání, které se téměř neprodleně splní. Jako první si to podle listu Komsomolskaja pravda vyzkoušel sám starosta.

O kocourovi Semjonovi už i vznikl krátký film. V současnosti se však žádnému z reportérů nepodařilo nalézt ani kocoura, ani "jeho" rodinu, k níž se přes všechna protivenství, včetně rozpadu Sovětského svazu, dokázal vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám