Hlavní obsah

Kartáček z 3D tiskárny vyčistí zuby za šest sekund

Novinky, vps

Společnost Blizzident přišla se speciálním kartáčkem, pomocí kterého lze vyčistit zuby za pouhých šest sekund. Vyvinula ho ve spolupráci s týmem zubařů a vyrábí ho pomocí přesné 3D tiskárny, napsal server BBC News. Slovo kartáček by však mělo být spíše v uvozovkách, nový a velmi drahý vynález totiž vypadá jako forma, do níž se u ortodontistů otiskují zuby.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto se čistí zuby s netradičním kartáčkemVideo: www.blizzident.com

 
Článek

Kartáček může být vysvobozením pro všechny, kteří považují klasické 2-3 minuty čištění za příliš zdlouhavé. Ulevit by se mohlo především rodičům, jež musí do zubní hygieny často zdlouhavě nutit své děti.

Časová úspora není jedinou výhodou. Výrobce uvedl, že kartáček eliminuje typické chyby, které lidé při čištění dělají. Podle odborníků je ale na podporu tohoto tvrzení potřeba více dat z praxe, jak napsal server BBC.

Foto: www.blizzident.com

Neobvykle vypadající kartáček má asi 400 měkkých štětin

Používání netradičního kartáčku je velmi jednoduché. Stačí lehce zkousnout formu a hýbat zuby ze strany na stranu. O vyčištění zubů, ale i dásní, se postará celkem asi 400 měkkých štětin, kterými kartáček disponuje.

„Protože si čistíte všechny zuby najednou, čistíte je extrémně rychle. Aniž byste na to museli myslet, čistíte i všechna těžko dosažitelná místa a mezizubní prostory,“ stojí v prohlášení společnosti.

Rychlý, ale drahý

Stejně snadné je i jeho získání. Stačí zajít k zubaři nebo dentistovi, nechat si udělat 3D sken zubů a poslat ho výrobci. O vytvoření ze zdravotně nezávadného materiálu se pak postará velmi přesná 3D tiskárna.

„Tuto drahou tiskárnu a drahé materiály používáme z toho důvodu, abychom dosáhli naprosto hladkého povrchu. Běžné 3D tiskárny zvládají jen hrubší povrchy, kde se zachytí špína a pak ji není lehké vyčistit,“ řekl serveru Wired mluvčí společnosti Blizzident.

Jak už tomu u nových technologií bývá, cena je vysoká. Nový kartáček stojí 299 eur (7 640 Kč) a vydrží jeden rok. Poté ho lze na další rok repasovat za asi 100 eur. Zaváděcí cena zřejmě mnoho zájemců odradí, dá se však očekávat, že postupem času se bude snižovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám