Hlavní obsah

Vyhráli 233 miliónů v loterii, většinu peněz rozdali

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ray (75) a Barbara (72) Wraggovi z anglického Sheffieldu se považují za nejšťastnější vítěze loterie ve Velké Británii. Není to tím, že by vyhráli největší jackpot nebo za výhru třeba procestovali celý svět. Oba senioři se totiž našli v pomáhání druhým a většinu peněz ze své výhry darovali, napsal britský list The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský pár sázel ve hře Lotto pravidelně každý týden od prvního televizního losování v roce 1994. Nikdy nesázeli stejná čísla, vždy zvolili jiná. Vybírali je z poznávacích značek aut ve svém okolí.

Štěstí se na ně usmálo v lednu roku 2000, kdy uhádli všechna čísla a vyhráli 7,6 miliónu liber (podle dnešního kurzu 233,5 miliónu korun). Ze závratné sumy se jim ale nezamotala hlava, už od začátku měli jasno, jak s ní naloží.

„Podívala jsem se na to tak, že 7,6 miliónu liber je pro pár, kterému tehdy bylo 59 a 62 let, příliš mnoho na to, aby je utratil. Od chvíle, kdy jsme vyhráli, jsme věděli, že většinu rozdáme,“ uvedla Barbara Wraggová.

Vítězství v loterii změnilo náš život, ale nezměnilo nás samotné. Jsme stále stejní, jen jsme udělali radost mnoha lidem
řekl Ray Wragg

A opravdu se tak stalo. Jak v pondělí informoval The Sun, celkem 5,5 miliónu liber, tedy tři čtvrtiny z výhry, rozdali a věnovali na různé účely stovkám jednotlivců, nemocnicím a různým charitám. První šek ve výši 9000 liber darovali na nákup vybavení nemocnici, kde Barbara 22 let pracovala.

Kromě institucí a cizích lidí v nouzi manželé zabezpečili i své děti, vnoučata a další nejbližší příbuzné. Mysleli i na sebe, pořídili si nový dům a oba po výhře v loterii přestali pracovat.

Chtějí vyhrát znova

S ubývajícími penězi museli Wraggovi rozdávání utlumit. Nechali si jen peníze, které by jim měly vystačit na pohodlné stáří. Stále ovšem dvakrát týdně kupují pět losů v naději, že opět vyhrají.

„Rádi bychom opět vyhráli, pak bychom totiž darovali úplně všechny peníze z výhry, a zlepšili tak život ještě víc lidem,“ řekla Barbara.

„Vítězství v loterii změnilo náš život, ale nezměnilo nás samotné. Jsme stále stejní, jen jsme udělali radost mnoha lidem,“ dodal Ray Wragg.

Anketa

Pokud byste vyhráli v loterii stamilióny, kolik byste dali na dobročinnost?
Všechno
1,6 %
Zhruba tři čtvrtiny
3,4 %
Zhruba polovinu
8,3 %
Zhruba čtvrtinu
44,8 %
Nic
41,9 %
Celkem hlasovalo 25282 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám