Hlavní obsah

Horolezec našel na ledovci Mont Blanku poklad

Francouzský horolezec našel na ledovci v masívu Mont Blanc drahokamy v odhadované hodnotě 130 000 až 246 000 eur (3,4 až 6,4 miliónu korun). Smaragdy, safíry a rubíny nejspíš pocházejí z indického letadla, které se zde před padesáti lety zřítilo. Informovalo o tom ve čtvrtek místní četnictvo, kterému mladík poklad předal.

Foto: Profimedia.cz

Mont Blanc. Ilustrační foto

Článek

Při překonávání ledovce Bossons mladý alpinista, který si přál zůstat v anonymitě, spatřil kovovou krabici. Uvnitř našel sáčky, na kterých byl nápis Made in India a které obsahovaly drahokamy.

V oblasti Mont Blanku se v letech 1950 a 1966 zřítila dvě indická letadla, obě nehody nikdo nepřežil. Při té první zahynulo 48 lidí, při druhé 117. Od té doby zde horolezci občas nacházejí trosky strojů, zavazadla i lidské ostatky.

"Je to poctivý mladý muž, který rychle pochopil, že to patřilo někomu, kdo na ledovci zahynul. Mohl si to nechat pro sebe, ale raději vše přinesl na četnickou stanici," řekl velitel četníků v obci Albertville Sylvain Merly.

Podle francouzské verze serveru The Local mají úřady v plánu kontaktovat své indické protějšky za účelem nalezení původního majitele nalezených cenností. Pokud by nebyl dohledán, poklad podle francouzských zákonů připadne jeho nálezci.

Reklama

Výběr článků

Načítám