Hlavní obsah

Znovu padl český souhláskový rekord. Tentokrát už ale opravdu nejde vyslovit

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulo jen něco málo přes měsíc od vytvoření českého rekordu, který evidoval nejdelší větu složenou jen ze souhlásek, a už pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit oficiálně uznalo, že je rekordní věta Milana Hanáka překonána.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Milan Hanák se ze své rekordní věty radoval jen měsíc. Jeho rekord už je nyní překonán.

Článek

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit po oznámení kuriózního rekordu doslova zasypaly návrhy nových nejdelších souhláskových vět. Rekordní věta Milana Hanáka zněla: „Blb vlk pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč.“

Noví autoři posílali do sídla redakce České knihy rekordů e-maily, dopisy, textové zprávy, a dokonce i notářsky ověřené záznamy svých souhláskových vět. Některé byly delší jen o několik písmen, jiné byly souvětími a další obsahovaly vulgarismy či nelogičnosti, což však bylo pro oficiální zaevidování nepřípustné.

Výsledek je nakonec takový, že novým českým rekordmanem se stal pan Ivan Rillich z Frymburku, který vymyslel větu: Škrt plch z mlh Brd pln skvrn z mrv prv hrd scvrnkl z brzd skrz trs chrp v krs vrb mls mrch srn čtvrthrst zrn.

Věta má 25 slov a celkem 82 znaků, což je nový český rekord. Novinky o tom informoval prezident agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marek.

Vysvětlení nové nejdelší české věty, v níž jsou samé souhlásky, neboli překlad do běžné češtiny jest tento: „Lakomý hlodavec z čeledi plchovitých, který pocházel z pohoří Brdy, kde bývá často mlha, a který byl plný skvrn od chlévské mrvy, nejdříve ze všeho hrdě scvrnkl z brzd skrze trs rostlin zvaných chrpa až do zakrslých stromů, jimiž byly v tomto případě vrby, pochoutku srnek-potvor, kterou bylo čtvrt hrsti zrní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám