Hlavní obsah

Profesor vrátil knihu po 47 letech. Hrozila mu čtvrtmiliónová pokuta

Novinky, jky

Může se to stát každému, i učiteli, který pravidelně nabádá své studenty, aby vraceli knihy včas. Profesor John Foster z univerzity v Belfastu vrátil knihu, kterou měl vypůjčenou na týden, po 47 letech. Knihovna se mu však pokutu ve výši 8500 liber (261 000 Kč) rozhodla odpustit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

John Foster našel knihu od viktoriánského básníka Arthura Hugha Clougha při vyklízení své skříňky na univerzitě v kanadském Vancouveru, kde dříve vyučoval. Knihu s názvem Básně Arthura Hugha Clougha si vypůjčil 11. října 1966.

Knihovna vedla u knihy ke dni vrácení pokutu 8577,5 libry. Pokutu se však vedení knihovny rozhodlo nevymáhat s komentářem, že jsou rádi, že se jim kniha vůbec vrátila.

„Když jsem tu knihu u sebe našel, tak jsem tam spatřil to potvrzení o tom, že knihovna tuto knihu získala v květnu 1921 a došlo mi, že není moje. Nevrátil jsem ji 47 let, což je upřímně šeredné opoždění. Pokuta běžně činí 50 pencí za jeden den zpoždění. Jak říkají Američané, spočítáte si to asi sami,” uvedl Foster.

„Předpokládám, že jestli plyne z mého příběhu nějaké poučení, tak by znělo: 'Pokud u sebe najdete nějakou knihu, s jejímž vrácením jste se opozdili, tak počkejte, až bude její návrat opravdu, ale opravdu hodně dlouho v prodlení',” dodal se smíchem Foster.

Reklama

Výběr článků

Načítám