Hlavní obsah

Chytil na lano čtyřmetrového žraloka a tahal ho na útes. Teď bude mít potíže

Novinky, her
Kona

Mladý Američan Mikey McCrum má zaděláno na ostudu a dost možná i problém. Se svými přáteli totiž chytil na lano velkého žraloka tygřího a snažil se ho vytáhnout na útes, ze kterého lov probíhal. Na Havaji sice není lov žraloků zakázán, odborníci ovšem ve videu vidí možné týrání zvířat.

Mladík chytil žraloka tygřího na lano

 
Článek

Mikey sice video dal na internet pod názvem „catch and release“, tedy „chyť a pusť“, na videu ovšem puštění čtyřmetrové paryby vidět není. Jen smích a nadšení lovců a marný boj velkého dravce.

Události si všimla Oriana Kalamaová, zakladatelka neziskové organizace Maui Ocean Defender Hawai, tedy organizace chránící oceán a život v něm. Požaduje po McCrumovi omluvu a zvažuje další kroky.

Jak se později ukázalo, žralok je velmi dobře znám místním rybářům z přístavu Kona, ti jej dokonce krmí a dali mu i jméno Laverne. Podle všeho tedy mladík využil faktu, že žralok se zdržuje stále ve stejné oblasti, a lov byl čistě pro jeho zábavu.

Video se nelíbilo

„Když se na to video podívá člověk z jiné části světa, vidí mladíka z Havaje, kterak mučí nádherné zvíře a neváží si životního prostředí. Tak to ovšem není, naše kulturní přesvědčení je diametrálně odlišné,“ řekla k videu Oriana Kalamaová.

Na sociálních sítích vyvolalo video velkou vlnu nevole, výzev ke spravedlnosti a vzteku. Jeden z účastníků diskuse dokonce přišel s nápadem, aby byl McCrum vhozen do vody ke žralokovi, ať jsou podmínky vyrovnány.

„Pak se ukáže, jak velká zábava to pro toho nízkého chlapce bude,“ dodal diskutér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám