Hlavní obsah

Boháč po mrtvici rozhazuje peníze, lékaři kroutí hlavou

Mrtvice může mít vážné zdravotní následky. Život devětačtyřicetiletého Brazilce poznamenala ale úplně jinak. A rozhodně z pohledu společnosti velmi pozitivně. Kdysi šetřivý skrblík se totiž proměnil ve filantropa, který musí neustále dávat druhým. Případ je podle lékařů ojedinělý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Manažer jedné velké nadnárodní společnosti prý o peníze neměl nikdy nouzi. Pro svou potřebu je však už neutrácí. Rozdává komukoli, koho potká. Nejraději ze všeho dělá radost dětem v ulicích, jimž kupuje sladkosti, jídlo a pití.

Menší radost má z tohoto chování Brazilcova manželka, podle níž se rodina málem dostala do bankrotu. Muž dokázal celou svou výplatu rozdat během jediného dne.

Ojedinělá změna

Podle lékařů prodělal dotyčný pacient mrtvici kvůli vysokému tlaku. Po ucpání mozkové cévy došlo ke krvácení do subkortikální oblasti mozku. Tím došlo k narušení centra emocionálního chování a rozhodování.

„Ačkoli pozorování změn osobnosti není neobvyklé, tato zvláštní změna je zcela zřejmě nová a lékařům neznámá,“ tvrdí neurolog Larry Goldstein z Duke University v Severní Karolíně.

Pacient tvrdí, že si je plně vědom toho, co a proč činí. A rozhodně na svém chování nehodlá nic měnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám