Hlavní obsah

Potápěčka volně plavala mezi nebezpečnými tygřími žraloky

Novinky, vps

Potápěčka a ochránkyně přírody Lesley Rochatová se snaží už léta upozorňovat na to, že žraloci nejsou tak nebezpeční, jak se obecně předpokládá. Na důkaz svých tvrzení si u Baham zaplavala mezi žraloky tygřími. Ti jsou přitom považováni za druhé nejnebezpečnější žraloky na světě, hned po žralocích bílých.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěčka plavala mezi jedněmi z nejnebezpečnějších žraloků na světěVideo: Lesley Rochat, Shark Warrior

 
Článek

Pro mnoho lidí je už samotná myšlenka na přiblížení se ke žralokovi něčím, co by chtěli zažít tak maximálně ve snu, natož aby mezi žraloky přímo plavali a dotýkali se jich, jako to učinila Rochatová se žraloky tygřími.

Rochatová přesvědčuje veřejnost pomocí svých různorodých projektů o tom, že žraloci nejsou krvežíznivá a lidi požírající monstra z filmů, ale že jsou důležití pro fungování oceánů.

Odvážná Jihoafričanka to myslí opravdu vážně. Vždyť kvůli ochraně zvířat opustila před 10 lety dobře rozjetou kariéru ve finančním sektoru a založila neziskovou organizaci AfriOceans, která se za pomoci odborníků snaží propagovat a prosazovat udržitelný rozvoj prostředí v oceánech.

Žralok tygří

Vyskytuje se v mořích a oceánech tropického a subtropického pásu. Jeho velikosti se pohybuje v rozmezí 3,5 až7,5 metru a váží obvykle 385 až 635 kg, výjimečně i okolo jedné tuny. Dokáže migrovat na velké vzdálenosti. Ve vztahu k člověku je považován za jednoho z nejagresivnějších žraloků a po žralokovi bílém je zodpovědný za největší počet zaznamenaných útoků na člověka.

Zdroj: Wikipedia

Jedním z cílů všestranné ženy, která kromě potápění natáčí, režíruje a produkuje dokumentární snímky a také píše knihy, je snížit počet žraločích sítí majících chránit plavce před těmito predátory. Podle ní jsou většinou zbytečné a zabíjejí žraloky, kteří se do nich chytí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám