Hlavní obsah

Ve vídeňské zoo se narodila další panda počatá přirozenou cestou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Vídeňská zoologická zahrada v Schönbrunnu ve čtvrtek ohlásila narození další pandy, která byla počata přirozenou cestou. Jde podle agentury AFP v pořadí již o třetí takové pandí mládě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve vídeňské zoo se narodila panda počatá přirozenou cestouVideo: Reuters

 
Článek

"Žádné jiné evropské zoo se dosud nepodařilo získat tento druh přirozenou cestou," uvedla zahrada v prohlášení. Ostatní evropské zoo upřednostňují umělé oplodňování kvůli větší šanci na úspěch. Pandí samičky jsou totiž plodné pouze dva až tři dny v roce.

Mládě, které poprvé zavrnělo ve středu ve 12:24 SEČ, měří asi 10 centimetrů a váží sto gramů. Zůstane se svou matkou Jang Jang v izolaci po dobu několika měsíců. Rozhodnutí na to, kdy svůj pelíšek opustí, nechávají chovatelé jen a jen na nich.

"Přestože jsme nadšeni, musíme zůstat realisty. Úmrtnost u pand velkých v prvním roce je 40procentní," varovala nicméně ředitelka zoo Dagmar Schratterová.

Všechny pandy patří Číně

První panda počatá přirozenou cestou se narodila v roce 2007 ve vídeňské zoo. Po ní následoval další sameček o tři roky později. Obě mláďata si velmi rychle získala náklonnost všech návštěvníků.

V souladu se smlouvou s Čínou byla obě panďata odvezena ve věku dvou let, tedy tehdy, když v přírodě svoje rodiče také opouštějí.

Panda velká patří k nejohroženějším živočišným druhům na světě. Ve volné přírodě, převážně v čínské provincii S'-čchuan, zůstává méně než 1600 pand velkých. Dalších asi 300 jich žije v zajetí po celém světě. Všechny pandy chované v zajetí patří čínské vládě, která je do zoologických zahrad pouze zapůjčuje. Číně patří i všechna případná mláďata, která se v zoo narodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám