Hlavní obsah

Obézní pacient přežil nekrotizující fasciitidu jen díky nadváze

Lékaři neustále varují před obezitou a jedincům s nadváhou doporučují pohyb a změnu jídelníčku, aby se vyhnuli zdravotním problémům. Jenže 171 kilogramů vážícímu Russellovi Kimbleovi z anglického hrabství Kent zachránilo život právě to, že byl morbidně obézní. Jinak by ho totiž zabily bakterie způsobující nektrotizující fasciitidu.

Foto: Profimedia.cz

Russell Kimble se svou partnerkou Verity Agerovou

Článek

Při tomto onemocnění jeden či více druhů bakterií odolných vůči antibiotikům začne požírat svalové vazivo (fascii) a kůži. U Kimbla parazit podle lékařů postupoval rychlostí tři centimetry za hodinu. V jeho případě však bakterie měly příliš mnoho materiálu ke konzumaci, takže lékaři mohli devět dnů s onemocněním bojovat a po dvaceti chirurgických zákrocích nakonec bakterie zcela eliminovat.

„Měl jsem velkou nadváhu, ale že jsem byl tlouštík, mi pravděpodobně zachránilo život, samozřejmě krom vší práce lékařů a sester. Chirurgové si mohli dovolit odřezat mi velké množství kůže a tkáně, což bylo štěstí, protože se to šířilo velmi rychle. Šířilo se mi to z rozkroku na spodní část zad velmi rychle,“ svěřil se 39letý muž z Chathamu britskému listu Metro.

Kimble přišel do nemocnice s abscesem v rozkroku. Po operaci se rána zanítila a vznikla nekrotizující fasciitida. Při jejím léčení chirurgickým odnímáním postižené tkáně lékaři odebrali z jeho těla 6,5 kilogramu hmoty.

Po propuštění z nemocnice byl Kimble hubenější o dvaatřicet kilogramů. Během hospitalizace propásl vlastní svatbu a z května ji musel odložit na říjen. „Obávám se, že mi bude oblek teď poněkud volný,“ dodal muž, který pracuje jako manažer v logistice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám