Hlavní obsah

DNA medúzy rozsvítila králíky

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům ze dvou tureckých a jedné havajské univerzity se podařilo v rámci výzkumného projektu vytvořit „svítící” králíky. Cílem pokusu je najít efektivnější a levnější cesty k léčbě různých genetických chorob, napsal list The Guardian.

BEZ KOMENTÁŘE: Pod černým světlem svítí králíci zeleně

 
Článek

Aby vědci dosáhli svítícího efektu, vpíchli DNA medúzy do embryí samičky králíka. Tato embrya poté vložili zpět do matky. Té se narodilo v laboratoři istanbulské univerzity celkem osm králíků, přičemž dva z nich svítí. Na první pohled vypadají stejně jako jejich sourozenci, ale pod UV lampou září zelenou barvou.

„Zelená barva není nijak důležitá, je to jen známka toho, že experiment fungoval,“ řekl profesor Stefan Moisyadi, který s projektem začal už v roce 2006. Vědci si chtěli tímto způsobem jen ověřit, že mohou zanést do zvířat cizí DNA.

Svítila už i opice

Experimenty s fluorescentním proteinem z medúz probíhají již desítky let. V 80. letech minulého století pomocí něj vědci vytvořili svítící myši. Později došlo i na koťata, štěňata nebo opice.

U svítících králíků se počítá se stejnou dobou dožití jako u jejich normálních protějšků, turecký vědec ale chápe lidi, kterým se tyto pokusy na zvířatech nelíbí.

„Lidem, kteří jsou proti tomu, říkám, ať se zamyslí, jaké jsou výhody a nevýhody. A pokud pozitiva převáží negativa, pojďme do toho,“ uvedl Moisyadi.

Vědci doufají, že se jim nakonec podaří nalézt nové způsoby produkce léků. Postupem času chtějí implantovat do králíků různé prospěšné geny a jimi vytvořené bílkoviny pak sbírat z mateřského mléka takto upravených zvířat.

„Konečným cílem je vyvinout zvířata, která budou produkovat ve svém mateřském mléku bílkoviny, které z něj mohou být lehce získány, a vyrobit tak vlastní léky na jejich bázi. Platí to obzvlášť pro země, které si nemohou dovolit mít velké továrny na léky,“ dodal Moisyadi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám