Hlavní obsah

V ostravské zoo rozluštili záhadu. Hroší mládě je sameček

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravská zoologická zahrada už zná pohlaví hrošího mláděte, které se narodilo letos 3. června. Je to sameček a už se odvážně pouští i mimo bezpečí vody. V doprovodu své mámy tak objevuje souš v pavilónu a ve venkovním výběhu.

Foto: Zoo Ostrava

Měsíční hroší sameček se odvážně vydává se svou mámou na průzkum souše z vody, kde se cítí zatím nejbezpečněji.

Článek

„Po prvních týdnech života, kdy mládě trávilo téměř veškerý čas ve vodě, již odvážně podniká první výpravy na souš a poznává prostředí kolem sebe. Doprovází tak svou mámu, která z vody vylézá převážně za potravou,“ popsala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková. Dodala, že právě při jednom z prvních výletů mláděte na souš pracovníci zoo mohli vypozorovat, že se jedná o kluka.

„Hroší sameček od svého narození viditelně zesílil a nabral nějaké to kilo,“ usmála se mluvčí.

Foto: Zoo Ostrava

Zoo by chtěla hrošího samečka pojmenovat co nejdříve

Otcem malého hrošíka je 46letý samec Honza, který je vůbec nejstarším evropským hroším tátou. Na svět hrošíka přivedla o deset let mladší Katka, která již vypiplala 10 mláďat. Proto také ostravská zoo doufá, že i poslední narozené mládě úspěšně odchová. Celkem se v historii chovu hrochů v Ostravě podařilo odchovat 18 mláďat.

Hroší sameček už dostal své číslo v evropské plemenné knize, kterou shodou okolností vede od roku 2006 ostravská zoologická zahrada, a to T1403.

„Co nejdříve bychom chtěli hrošího kluka slavnostně pojmenovat. Oslava bude dvojitá, jeho křtiny spojíme s narozeninami jeho otce,“ upozornila ještě mluvčí zoo. Termín však ještě není známý.

Reklama

Výběr článků

Načítám