Hlavní obsah

Žena se probrala na sále ve chvíli, když jí začali brát orgány k transplantaci

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Syracuse

Jen těžko uvěřitelná série pochybení lékařů málem stála život Američanku Colleen S. Burnsovou. Do nemocnice svatého Josefa ve městě Syracuse ji přijali po předávkování léky a po hned několikanásobném zanedbání péče ji chybně prohlásili za mrtvou. Poté byla převezena na sál, kde měli lékaři vyoperovat její orgány, s jejichž darováním souhlasila její rodina. „Mrtvou“ ženu ale probudila světla na operačním sále.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal už v říjnu roku 2009, úřady ho ale začaly vyšetřovat až v březnu 2010 na podnět novinářů z listu Syracuse Post-Standard. O výsledcích vyšetřování informoval deník tuto neděli.

Personál nemocnice situaci nezvládl už od začátku. Poté, co byla tehdy 41letá Burnsová přijata, si lékaři mysleli, že předávkování léky u ní způsobilo nenávratné poškození mozku. Ve skutečnosti ale byla v hlubokém kómatu.

Den předtím, než měly být vyjmuty její orgány, sestra provedla zkoušku citu v jejích prstech na nohou. Prsty se pohnuly. Dvacet minut poté ovšem dala sestra ženě zcela nepochopitelně injekci se sedativy. V záznamech lékařů o tomto nebyla žádná zmínka. Také bylo zpozorováno, že její nozdry vykazovaly náznaky dýchání a hýbaly se jí rty i jazyk.

Probudila se na sále

Lékaři ale všechny tyto příznaky ignorovali a po dohodě s rodinou ji odpojili od přístrojů. Poté byla připravena operace, při které se lékaři chystali vyjmout její orgány. Burnsovou ale po převozu na sál probudila jasná světla, která měla nad sebou. Operace byla následně zrušena.

Žena se nakonec uzdravila a po dvou týdnech od omylu, který ji málem stál život, byla z nemocnice propuštěna. O 16 měsíců později ale spáchala sebevraždu, jak vypověděla její matka.

Burnsová ani její rodina nemocnici nikdy nežalovaly, lékaři jim ani nevysvětlili, co se vlastně stalo.

„Sami byli šokovaní, bylo to pro ně také překvapení,“ řekla matka Burnsové Lucille Kussová. Její dcera incident tehdy moc neřešila. „Byla v takových depresích, že to pro ni nehrálo vůbec žádnou roli,“ dodala.

Nebyl to jediný případ

Případem se ale začaly zabývat příslušné úřady a po důkladném vyšetřování uložily nemocnici pokutu šesti tisíc dolarů (asi 120 tisíc korun). Za posledních deset let se podle nich nevyskytl v jejich záznamech žádný podobně závažný případ.

Dalších 16 tisíc dolarů (320 tisíc korun) musí nemocnice zaplatit za případ, kdy nechala jednu pacientku bez dozoru a ta poté spadla na hlavu a zranila se. Nemocnice také musí najmout poradce, který bude hodnotit její kvalitu, a jako konzultanta také neurologa, který bude její personál školit v oblasti mozkové smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám