Hlavní obsah

O Snowdenovi natočili minifilm, stává se z něj hit

Novinky, vrb
Hong Kong

Příběh Edwarda Snowdena se dočkal svého filmového zpracování. Nezávislí filmaři z Hongkongu v červnu vyrukovali s fiktivním minidokumentem o dění okolo jeho osoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukázka z filmu o Edwardu SnowdenoviVideo: Reuters

 
Článek

Verax, krátký film o hrdinovi jednoho z největších úniků informací v historii amerických tajných služeb, vytvořila svérázná dvojice nezávislých čínských filmařů. Jména Edin Lee a Sahwn Tse se tak jednou provždy zapsala do archivů virálních internetových videí. Inspirací pro tvorbu jejich díla byl Snowdenův krátký pobyt v Hongkongu, kde hledal azyl. V pětiminutovém filmu se objevují fiktivní scény z prostředí, ve kterých se  kontroverzní případ nejvíce řešil. Objevuje se zde jednání CIA, mediální sféra, policejní složky a také samotný Snowden. Filmaři se dle vlastních slov snažili ukázat názorovou rozpolcenost a rozpoložení lidí a institucí, které případ v danou chvíli řešily.

„Je to celé velmi citlivé téma. Nechtěli jsme Snowdenovi v našem filmu nějak ublížit. Myslím, že ten člověk je vlastně velmi statečný,“ říká Edwin Lee, autor, koproducent a režisér. ”Snažili jsme se do obrazu dostat hlavně pocity, uvidíte úzkost a taky třeba duševní prázdnotu hlavního hrdiny,“ dodává Shawn Tse.

Svérázní tvůrci film točili čtyři dny, poslední den natáčení byl prý právě ten, kdy Edward Snowden Hongkong opustil. Hlavní postavu si zahrál jejich přítel, 25letý Američan Andrew Cromeek. Učitel angličtiny si kvůli této roli nechal obarvit a ostříhat vlasy přesně podle Snowdena. Kadeřník, který ho upravoval podle fotky, byl po dokončení své práce zděšen reálnou podobou s uprchlíkem. „Vyděšeně mě upozorňoval, ať jsem opatrný, že prý vypadám opravdu autenticky,“ smál se Cromeek.

Reklama

Výběr článků

Načítám